Evropska centralna banka sprema veliko povećanje kamata: Veće stope u borbi protiv inflacije

/

Nakon što su na svom posljednjem sastanku podigli kamatne stope prvi put u više od 10 godina, kreatori politike Evropske centralne banke (ECB) spremaju se da u četvrtak uvedu još jedno snažno povećanje, a s ciljem borbe protiv rekordne inflacije u Evropi.

Posljednji podaci o inflaciji u Evropskoj uniji ukazali su na to da su cijene u augustu povećane za 9,1 posto. S obzirom na to, ECB je u julu prvi put u 11 godina podigao kamate za 50 baznih poena čime je jedna od njenih glavnih stopa povećana na nula odsto pošto je osam godina bila negativna.

Sada se očekuje da će ECB ponovo povećati kamate, ali za 75 baznih poena, odnosno 0,75 procenata, što je njeno najveće pojedinačno povećanje kamatnih stopa.

Povećanje stope je potrebno kako bi se ublažile posljedice rasta cijena proizvoda, pogotovo energenata za koje se pretpostavlja da bi mogli doći i do dvocifrenog povećanja cijene. Međutim, jasno je i da će povećanje kamatne stope izazvati “domino efekt” i povećanje Euroibora, a zatim povećanje kamatnih stopa i kod nas u Bosni i Hercegovini.

Glavni ekonomista za Evropu u banci Goldman Sachs Sven Jari Stehn je nakon posljednjih podataka o inflaciji u eurozoni podigao svoju prognozu za kamatne stope ECB-a, predviđajući rast od 75 baznih poena (0,75 posto) u septembru, a zatim još 50 baznih poena 0,5 posto) sljedećeg mjeseca. Šef njemačke centralne banke Joachim Nagel rekao je kako je snažan porast kamatnih stopa nužan

Nakon usijanih brojki inflacije u augustu, uticajni šef njemačke centralne banke Joachim Nagel rekao je da je ECB-u potreban “snažan porast kamatnih stopa u septembru”, ali i da očekuje kako će se rast nastaviti i u narednim mjesecima.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...

Vlada FBiH ograničila najvišu maržu za još šest proizvoda: Ovo je lista

U odnosu na raniju odluku, današnjom je povećan broj...

MMF: Rashodi BiH brže rastu od prihoda, fiskalni deficit će iznositi 1,5 posto

U Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su ukazali da javni...