Komisija usaglasila Zakon o ukidanju akciza na gorivo, preostao još jedan korak

Datum:

Na današnjem sastanku Komisije za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza, usaglašen je prijedlog zakona koji je još u martu usvojen na Predstavničkom domu i koji predviđa ukidanje akciza na šest mjeseci uz mogućnost produživanja za dodatna tri mjeseca.

Na sjednici Komisije za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza nisu se pojavili članovi iz SNSD-a Dušanka Majkić i Dragan Bogdanić. Sastanku su prisustvovali Saša Magazinović, Predrag Kožul, Lidija Bradara i Amir Fazlić.

Komisija je odbila prijedlog koji je usvojen na Domu naroda sa amandmanima Dušanke Majkić i koji je predviđao ukidanje na samo trideset dana.

Kao usaglašen usvojen je prijedlog SDP-a koji je u martu usvojen na Predstavničkom domu i koji predviđa ukidanje akciza na šest mjeseci uz mogućnost da Vijeće ministara produži odluku za dodatna tri mjeseca.

Nakon usaglašavanja prema proceduri potrebno je da oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrde stav Zajedničke komisije o usaglašenom zakonu.

“Ubijeđen sam da će, iako smo do sada imali elemente bahatog i bezobzirnog ponašanja zastupnika kada je u pitanju ovaj zakon i odugovlačenje, da će izborna kampanja biti ta koja će nam biti od pomoći da konačno i građani imaju korist od kampanje pa da pod pritiskom izbora dobiju jeftinije gorivo”, rekao je Magazinović.

Magazinović kaže kako sada postoje dvije opcije da predsjedavajući domova sazovu sjednicu, ali ako se to ne desi u razumnom roku da će zastupnici skupiti potpise i sazvati sjednicu, te da bi trebalo da se sjednica održi prije izbora.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi
Related

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom

Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u...

Svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu

Stručnjaci tvrde da se prekoračenje na računima sve češće...

Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i...

Šta je Schmidt nametnuo: Kako je deblokirao Federaciju i da li je izašao u susret HDZ-u

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sinoć,...