Dodik nastavlja optuživati Berlin pa napao njemačkog diplomatu koji nije ni zakoračio u BiH

/

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) naveo je da odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH nije mogao da prihvati jer “unaprijed zna da on dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom.”

Dodik je to, između ostalog, naveo u izjavi o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.”Bez obzira na to što procedure oko imenovanja ambasadora još nisu završene, njemačka strana je bez ustezanja postavila ultimatum jednoj suverenoj državi, barem volimo da mislimo da BiH to jeste, i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu”, napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da, prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna obrazložiti svoju odluku.

Također je izjavio da je “Savezna Republika Njemačka vodeći predvodnik obustavljanja mnogih, prije svega infrastrukturnih projekata EU u Republici Srpskoj”. Također je optužio Rezoluciju iz njemačkog Bundestaga “opasnom”, a nije propustio priliku ni da se prisjeti visokog predstavnika Christiana Schmidta iz Njemačke, kojeg lider SNSD-a ne priznaje.

Kolegij Narodne skupštine RS-a (NSRS) zakazao je za srijedu 14. septembra u 12 sati posebnu skupštinsku sjednicu o Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese RS-a.

No, kako stoje stvari i kako smo već najavili, Dodik nema dvotrećinsku većinu u NSRS i teško da će njegov veto imati dovoljnu podršku što znači da će njemački ambasador Thomasu Fitschenu dobiti agreman i preuzeti svoju ambasadorsku funkciju u BiH.

Izvor: Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...

Građani već kupuju pelet za narednu sezonu

Iako se tek izlazi iz grijne sezone u RS,...

Današnje jutro donijelo je minuse i mraz u većem dijelu BiH, evo šta nas očekuje u narednom periodu

Današnje jutro donijelo je neuobičajeno niske temperature s mrazom...