Njemačka priprema “kartu šansi” za 1,74 miliona radnih mjesta: BiH prijeti novi egzodus

/

Iz Unije za održivi povratak i integracije navode da je BiH za osam godina napustilo oko pola miliona ljudi, dok demografi upozoravaju da će ovaj trend biti nastavljen.

Vlada Njemačke priprema uvođenje “karte šansi” (Chancenkarte) kako bi olakšala ulazak u zemlju i popunjavanje, prema zvaničnoj statistici, 1,74 miliona radnih mjesta.

Najteža pozicija

Kako pišu njemački mediji, karta šansi olakšala bi useljavanje u zemlju koja vapi za njegovateljima, limarima, majstorima za grijanje, monterima klima-uređaja, građevinarima, medicinskim sestrama, babicama, bolničarima…

Procjenjuje se da je Njemačkoj potrebno 400.000 doseljenika godišnje. U pokušaju da spriječi kolaps ekonomije, Njemačka računa na radnu snagu i sa zapadnog Balkana, regije u kojoj je BiH u najtežoj poziciji.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, BiH je od januara 2013. do kraja prošle godine napustilo 484.998 građana.

– Prema nepotpunim podacima iz deset općina Posavine i zapadne Hercegovine, ove godine iz BiH je otišlo još oko 15.000 osoba. BiH je skoro prazna u Livanjskom kantonu, Bosanskom Grahovu, Kupresu, Drvaru i drugim općinama.

Pripremamo izvještaj, a istovremeno ćemo istražiti koliko je političkih stranaka uradilo ili u svojim programima barem spomenulo strategiju održivog ostanka bh. građana u svojoj zemlji – kaže predsjednica Unije Mirhunisa Zukić.

Profesor demografije Stevo Pašalić već godinama upozorava na zabrinjavajući trend odlaska i kaže da će on biti nastavljen te da neke prostore u BiH neće biti moguće revitalizirati.

– Evropa treba radnu snagu, posegnut će za radnicima koji se vrlo brzo integrišu, a to je zapadni Balkan. Ništa se nije učinilo kako bi se nekim mjerama zaustavio pravi egzodus prema Zapadu. Pokušajmo izračunati koliko smo investirali u radnu snagu koja je otišla, radi se o vrtoglavim iznosima – ističe Pašalić.

Potpuna izolacija

Vlasti ne žele ispuniti obaveze na putu ka članstvu u EU, dok istovremeno odbijaju inicijative koje bi jačale regionalnu saradnju. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović upozorava da se BiH stavlja u potpunu izolaciju, i to u vremenima koja nose još veće ekonomske probleme.

– Kad Evropa dodatno olakša odlazak naših ljudi, zaista ćemo se zapitati ko će zarađivati penziju za ljude koji su sada ili će tek ići u penziju. Život je postao toliko složen da samo udruženi možemo da preživimo – kaže Pavlović.

Nema radnika

– Ako se ovako budemo ponašali, niko normalan neće htjeti da ostane u ovoj zemlji. Osim što nam već nedostaju brojna zanimanja, mi čak ne školujemo nove radnike. Postoje neki tehničari na kompjuterima, ali zidara, tesara, keramičara, parketara ne možete naći – ističe Pavlov.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Broj gladnih u BiH raste: Svaka peta osoba živi ispod granice siromaštva

Građani Bosne i Hercegovine strahujući odlaze u kupovinu. Nisu...

Koliko dijaspora šalje novca u BiH: “Transfuzija bez koje bi život bio puno teži”

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija,...

Mi smo genijalna nacija. U kladionicama u Federaciji BiH prošle godine uplaćeno dvije milijarde KM

Većina maloljetnika, čak njih 70% barem je jednom odigralo...

(Ne)rješavanje stambenog pitanja mladih: Kako s 12.000 KM kupiti stan od 200.000 maraka

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite...