Cijene nafte doživjele veliki pad zbog mogućnosti dodatnog povećanja kamatnih stopa u Americi

/

Cijene nafte pale su u srijedu zbog zabrinutosti u SAD-a da će Federalne rezerve podiću kamatnu stopu sljedeći sedmice nakon što su potrošačke cijene neočekivano porasle u augustu.

Prognoze o povećanju kamatne stope su na tržištu nadjačale potencijalno povećanje cijena nafte zbog pojačanje potražnje za naftom iz zemalja OPEC-a.

Cijena barela brent nafte pala je u srijedu ujutro za 38 centi ili 0,4 posto na 92,79 dolara. Cijena američke WTI nafte je iznosila 87,02 dolara po barelu te je pala za 0,3 posto.

Pritisak na cijene nafte u SAD- je bio jači od neočekivanog. izvještaj o inflaciji objavljan u utorak rasprišio je nade da bi Fed mogao smanjiti svoje pooštravanje kamatne politike u nadolazećim mjesecima. Dužnosnici Feda trebali bi se sastati sljedeći utorak i srijedu, s inflacijom koja je i dalje daleko iznad cilja američke centralne banke od 2 posto.

Dolar je u srijedu dodatno ojačao u odnosu na japanski jen. Cijene nafte općenito se određuju u američkim dolarima tako da jači dolar čini robu skupljom za vlasnike drugih valuta.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...