CIK pooštrio pravila za glasanje slijepih, slabovidnih i nepismenih osoba

Datum:

Centralna izborna komisija BiH je za predstojeće Opće izbore preciznije uredila pitanje glasanja slijepih i slabovidnih osoba Pravilnikom o provedbi izbora, rečeno je za Klix.ba.

U tom segmentu Centralna izborna komisija BiH je pooštrila procedure kako bi se spriječile moguće zloupotrebe. U konkretnom slučaju da bi se spriječilo tzv. “porodično glasanje” i da bi se spriječila zloupotreba korištenja “pomoći drugog lica” prilikom glasanja.

Propisano je da prilikom glasanja birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo koristiti pomoć drugog lica kojeg on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora.

Pravilnik je navedeno da je dokaz za slijepo i fizički nesposobno lice rješenje ili uvjerenje/potvrda nadležne ustanove, instituta ili komisije o utvrđenom invaliditetu ili tjelesnom oštećenju, nalaz medicinske ustanove kojom je izvršena procjena invalidnosti ili tjelesnog oštećenja ili članska iskaznica saveza ili udruženja registriranog za pomoć ovoj kategoriji lica.

“Izuzetno predsjednik biračkog odbora može bez dokaza odobriti pomoć drugog lica biraču koji očigledno nije u mogućnosti izvršiti glasanje bez ove pomoći a zbog svoje nesposobnosti”, navodi se.

Kroz kampanju koju vodimo na web stranici CIK BiH, društvenim mrežama, elektronskih medija nastojimo informirati svakog birača u BiH o njihovim pravima. Centralna izborna komisija BiH periodično održava sastanke i sa udruženjima koja okupljaju tu populaciju, također je 1. septembra ove godine CIK BiH učestvovala na konsultativnom sastanku sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom (OSI) koji je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Caritasom Bosne i Hercegovine.

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...