Počela manifestacija obilježavanja 15. septembra – Dana Grada Zavidovići

/

Intoniranjem himne na platou Spomen-obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine danas u 10.00 sati zvanično je započela manifestacija obilježavanja Dana Grada Zavidovići.

Dan Grada Zavidovića obilježava se svake godine 15. septembra, kada su 1995. godine na ovaj datum Zavidovići oslobođeni a sa teritorije Grada Zavidovići agresorska vojska je u potpunosti protjerana.

Pomoćnik gradonačelnika Idriz Alihodžić prisutne je podsjetio na period agresije na našu domovinu i naš Grad kao i na časnost pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su branili i odbranili svoju jedinu domovinu. Posebno se obratio mladima i naglasio da je veoma važan njihov angažman u očuvanju odbranjenog kao i izgradnji boljeg i pravednijeg društva umjesto pasivnog posmatranja i masovnog napuštanja naše domovine ostvaljajući je nezaštićenu i na milost onima čije namjere nisu čiste kada je u pitanja Bosna i Hercegovina.

Nakon prigodnog obraćanja delegacije su položile cvijeće i odale počast najvrijednijim sinovima našeg grada i naše domovine. Delegaciju Grada Zavidovići predvodio je Gradonačelnik Hašim Mujanović.

Cvijeće je položio i Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Harcegovine, naš Zavidovićanin, Šefik Džaferović.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je i obilazak „Spomen-sobe ’92.-’95.“ gdje su gosti, delegacije i brojni građani imali priliku upoznati se s materijalno-tehničkim sredstvima i opremljenošću koje je posjedovala vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U čast obilježavanja 15. septembra – Dana Grada Zavidovići Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zavidovići upriličila je prigodan kulturno-umjetnički program a na oduševljenje prisutnih. Program su izveli učenici Srednje tehničke škole Zavidovići koji su u defileu, obučeni u plavo – bijelu odjeću, pronijeli zastave naše jedine domovine Bosne i Heregovine. Također, priređen je i prikladan muzički program.

Nakon oficijelnog dijela programa na Spomeniku poginulim borcima i civilnim žrtvama OOR-a 1992-1995. godine delegacije su se uputile na Spomenik žrtvama fašizma 1941-1945. godine te su i tu odali počast stradalima u toku II svjetskog rata.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...

Lepenica: Gorio pomoćni objekat

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, Profesionalna...

Tešanj bogatiji za pet dječaka

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...