Počela manifestacija obilježavanja 15. septembra – Dana Grada Zavidovići

Datum:

Intoniranjem himne na platou Spomen-obilježja poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine danas u 10.00 sati zvanično je započela manifestacija obilježavanja Dana Grada Zavidovići.

Dan Grada Zavidovića obilježava se svake godine 15. septembra, kada su 1995. godine na ovaj datum Zavidovići oslobođeni a sa teritorije Grada Zavidovići agresorska vojska je u potpunosti protjerana.

Pomoćnik gradonačelnika Idriz Alihodžić prisutne je podsjetio na period agresije na našu domovinu i naš Grad kao i na časnost pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su branili i odbranili svoju jedinu domovinu. Posebno se obratio mladima i naglasio da je veoma važan njihov angažman u očuvanju odbranjenog kao i izgradnji boljeg i pravednijeg društva umjesto pasivnog posmatranja i masovnog napuštanja naše domovine ostvaljajući je nezaštićenu i na milost onima čije namjere nisu čiste kada je u pitanja Bosna i Hercegovina.

Nakon prigodnog obraćanja delegacije su položile cvijeće i odale počast najvrijednijim sinovima našeg grada i naše domovine. Delegaciju Grada Zavidovići predvodio je Gradonačelnik Hašim Mujanović.

Cvijeće je položio i Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Harcegovine, naš Zavidovićanin, Šefik Džaferović.

Nakon polaganja cvijeća upriličen je i obilazak „Spomen-sobe ’92.-’95.“ gdje su gosti, delegacije i brojni građani imali priliku upoznati se s materijalno-tehničkim sredstvima i opremljenošću koje je posjedovala vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U čast obilježavanja 15. septembra – Dana Grada Zavidovići Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zavidovići upriličila je prigodan kulturno-umjetnički program a na oduševljenje prisutnih. Program su izveli učenici Srednje tehničke škole Zavidovići koji su u defileu, obučeni u plavo – bijelu odjeću, pronijeli zastave naše jedine domovine Bosne i Heregovine. Također, priređen je i prikladan muzički program.

Nakon oficijelnog dijela programa na Spomeniku poginulim borcima i civilnim žrtvama OOR-a 1992-1995. godine delegacije su se uputile na Spomenik žrtvama fašizma 1941-1945. godine te su i tu odali počast stradalima u toku II svjetskog rata.

Povezani postovi
Related

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...

Do 15 sati u Tešnju glasalo više od 33% birača

Biračko mjesto u Srednjoj mješovitoj školi u Maglaju bilo...

Do 11 sati u Tešnju glasalo 13,58% a u Doboju preko 20% birača

Do 11 sati na području općine Tešanj, od 40.034...