U 293 kontrole na području Federacije BiH zatečeno 66 radnika na crno

/

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer, na širem području Federacije BiH izvršili 293 inspekcijske kontrole takozvane akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 66 neprijavljenih radnika, 78 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 4 obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i 7 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Utvrđene nepravilnosti

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja.

Također, zapečaćeno je 39 objekata, a u 136 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 355.450,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH podsjeća građane da od 2016. godine mogu on-line putem internet portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba da provjere da li su prijavljeni u Jedinstveni sistem po osnovu radnog odnosa i da li im poslodavci uplaćuju obavezne doprinose za penzijsko – invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...