UKC Tuzla grca u dugovima: Lijekove kupuju na kredit, sve se lomi i po leđima pacijenata

/

Loše rukovođenje Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli unazad nekoliko godina dovelo je do toga da ova zdravstvena ustanova grca u dugovima. Lijekove praktično kupuju na kredit, a teret svega osjete i pacijenti, koji se umjesto liftom, uz stepenice uznose na kolicima ili krevetima.

Maćehinski odnos dvije strukture kantonalne vlasti koju su predvodili SDA, a zatim SDP prema Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, danas je najbolje oslikan stanjem u kojem se ova zdravstvena stanova nalazi.

Tokom sastanka koji je održan u tuzlanskom UKC-u, iznesene su katasrofalne informacije. Između ostalog, vrijednost UKC-a od 2014. godine, kada je vrijedio 88 miliona maraka, spala je na sadašnja 62.

Prijetnje blokadom računa

Procjena je da je okvirno 80 posto opreme već amortizovano, a posebno zabrinjava to da se lijekovi i medicinski materijal nabavljaju praktično na kredit.

“U ovom trenutku UKC Tuzla ima ukupna dugovanja od 92 miliona KM, od čega su 43 miliona akumuliranog duga, za koji ne znam od kada traje, dok je 49 miliona maraka duga prema dobavljačima lijekova i opreme i datira unazad tri godine. Neki od dobavljača govorili su da će nam blokirati račune ukoliko ne isplatimo dug. Mi te dugove više ne možemo reprogramirati, jer su oni već jednom reprogramirani. Kad nam dođe faktura da platimo lijekove, nemamo je čime platiti”, kazao je direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

Veoma ružna, bolje rečeno zabrinjavajuća slika iz tuzlanskog UKC-a poslana je i prije nekoliko mjeseci kada su teško oboljeli onkološki pacijenti na raditerapiju morali ići u druge zdravstvene centre u našoj zemlji, s obzirom na to da je linearni akcelerator bio u kvaru.

Usporedbe radi, dok klinički centri u Sarajevu i Banjoj Luci imaju po dva ili tri uređaja, tuzlanski UKC oslonjen je samo na jedan koji je kao polovan nabavljen prije 15 godina.

Dotrajala oprema, upravo je bila jedna od tema vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona, na kojoj je odlučeno da za opremanje UKC-a Tuzla bude izdvojeno više od 20 miliona KM.

“Dali smo saglasnost na tekst ugovora o sufinansiranju nabavke medicinske opreme, a konkretno, radi se o linearnom akceleratoru. Ugovor vrijednosti 10 miliona KM, potpisat će Vlada TK i UKC Tuzla, od čega će 7,75 miliona KM osigurati vlada, a ostatak od 2,25 miliona KM UKC”, ističe premijer TK Irfan Halilagić, koji navodi da je stanje u ovom centru daleko od dobrog.

Ispaštaju pacijenti

S druge strane, slikama urušenosti tuzlanskog kliničkog centra doprinosi i činjenica da ova zdravstvena ustanova već tri godine nema funkcionalan lift u Klinici za interne bolesti, koja kao najveća ima i najviše pacijenata. Zbog toga se pacijenti na kolicima ili krevetima prenose uz stepenice.

Kako bi se to riješilo, iz tekuće budžetske rezerve Kantonalna vlada će izdvojiti 150 hiljada KM za nabavku dva lifta, od kojih će jedan biti korišten za pacijente, a drugi za osoblje i posjetitelje.

“Suprug je plućni bolesnik i imali smo situaciju da je morao biti hospitaliziran u Univerztetski kinički centar u Tuzli, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Osoblje je bilo veoma ljubazno prema njemu, ali je kod njih problem u nedostatku lijekova. Otvoreno su nam rekli da većinu preparata moramo lično kupiti, što smo i učinili kako bi njemu na kraju bilo bolje”, iskustvo je jedne Tuzlanke koja nam je ispričala svoj dio priče.

Pored ranije spomenutih 10 miliona, Vlada TK se obavezala da će kroz rebelans ovogodišnjeg budžeta ili kroz prijedlog budžeta za narednu godinu, za nabavku opreme u UKC-u Tuzla izdvojiti još 10 miliona maraka, po prioriotima koje utvrde ljekari uz saglasnost vlade.

S druge strane, ljekari tuzlanskog UKC-a u ovom trenutku se skupa sa ostalim medicinskim i nemedicinskim osobljem u ovoj, ali i drugim zdravstvenim ustanovama u TK bore za povećanje plata od okvirno 20 posto. Vlast im do ovoga trenutka nije udovooljila zahtjevu, zbog čega je izvjestan generalni štrajk u koji bi se trebalo stupiti u ponedjeljak, piše Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zapečaćeno šest objekata, izrečene kazne od 36.900 KM

Poreski inspektori su na području Tuzlanskog kantona zapečatili šest...

Nacrt usvojen, poslodavci i sindikati saglasni: Radnici u trgovini korak bliže neradnoj nedjelji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona...

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...