Naučnici najavaili: Klimatske promjene mogle bi imati razoran učinak na istočno Sredozemlje

Datum:

Klimatske promjene mogle bi imati razoran učinak na živote miliona na istočnom Sredozemlju i na Bliskom istoku, gdje temperature rastu dvostruko brže od globalnog prosjeka, upozoravaju naučnici. 

U tom bi području temperature mogle narasti za čak pet stepeni Celzija do kraja vijeka, navodi se u zajedničkom izvještaju Kiparskog (Ciparskog) instituta i Instituta Maksa Planka (Maxa Plancka) za klimatska i atmosferska istraživanja.

Porast temperature

Za istočni Mediteran i Bliski istok predviđa se gotovo dvostruko veći porast temperature nego u drugim naseljenim dijelovima svijeta. Izvještaj će biti predstavljen na klimatskoj konferenciji UN-a (COP27) u novembru u Egiptu.

Kombinacija manje količine padavina i rasta temperatura uzrokovat će velike suše i ugroziti sigurnu opskrbu hranom i vodom. Uz to mnoge zemlje neće biti pripremljene za porast nivoa mora, upozoravaju naučnici.

– Takav scenarij rezultirat će brojnim izazovima za obalnu infrastrukturu i poljoprivredu te može dovesti do erozije obalnih vodonosnika, uključujući i one u gusto naseljenim područjima poput delte Nila – kazao je autor izvještaja dr. Džordž Zitis (George Zittis) s Kiparskog instituta.

Brza implementacija

Vodonosnici su podzemni propusni slojevi iz kojih se može crpiti voda.

Naučnici preporučuju brzu implementaciju svega što je dogovoreno Pariškim sporazumom kojim se porast temperature nastoji ograničiti na manje od dva stepena Celzija.

– Pošto klimatske promjene ne poznaju granice i mnogi se regionalni problemi mogu proširiti, nužno je da države međusobno blisko sarađuju u borbi s klimatskim promjenama i ublaže njene posljedice – kazao je Jos Lelieveld s Instituta Maksa Planka i koordinator ovog istraživanja

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

Cijene nafte blago porasle s najnižih nivoa u devet mjeseci

Prvi put od kraja avgusta cijene nafte na svjetskim...

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...