RAK BiH podsjeća na zabranu korištenja maloljetnika u izbornoj kampanji

Datum:

U aktuelnoj izbornoj kampanji za Opšte izbore 2022. godine, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) zaprimila je brojne upite nosilaca dozvola koji se odnose na korištenje maloljetnika u promotivnim spotovima političkih subjekata u svrhu političke promocije.

“Agencija ovim putem podsjeća nosioce dozvola koji su u obavezi da prate aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno.

Naime, članom 20. (Učešće maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga), stav (6), Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, zabranjeno je korištenje maloljetnika u političke svrhe, dok je članom 8. stav (7) tačka e) Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora dato pravo elektronskim medijima da odbiju objavu plaćenog političkog oglašavanja, između ostalog, i ako oglašavanje uključuje zloupotrebu djece u političke svrhe u skladu sa međunarodnim standardima, piše Radio Sarajevo. 

Agencija poziva sve sudionike izbornog procesa, u prvom redu korisnike dozvola Agencije, na odgovoran pristup u primjeni i poštivanju izbornih pravila, sa posebnim akcentom na prava i zaštitu maloljetnika”, navodi se u saopćenju.

Povezani postovi
Related

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom

Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u...

Svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu

Stručnjaci tvrde da se prekoračenje na računima sve češće...

Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i...

Šta je Schmidt nametnuo: Kako je deblokirao Federaciju i da li je izašao u susret HDZ-u

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sinoć,...