RAK BiH podsjeća na zabranu korištenja maloljetnika u izbornoj kampanji

/

U aktuelnoj izbornoj kampanji za Opšte izbore 2022. godine, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) zaprimila je brojne upite nosilaca dozvola koji se odnose na korištenje maloljetnika u promotivnim spotovima političkih subjekata u svrhu političke promocije.

“Agencija ovim putem podsjeća nosioce dozvola koji su u obavezi da prate aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno.

Naime, članom 20. (Učešće maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga), stav (6), Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, zabranjeno je korištenje maloljetnika u političke svrhe, dok je članom 8. stav (7) tačka e) Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora dato pravo elektronskim medijima da odbiju objavu plaćenog političkog oglašavanja, između ostalog, i ako oglašavanje uključuje zloupotrebu djece u političke svrhe u skladu sa međunarodnim standardima, piše Radio Sarajevo. 

Agencija poziva sve sudionike izbornog procesa, u prvom redu korisnike dozvola Agencije, na odgovoran pristup u primjeni i poštivanju izbornih pravila, sa posebnim akcentom na prava i zaštitu maloljetnika”, navodi se u saopćenju.

Povezani postovi

Vjernici iz BiH na hadž kreću 12. juna: Jednu od pet islamskih dužnosti obavit će 2.200 osoba

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka...

Policija se “naoružava” čitačima kartica: Kazne će se plaćati na licu mjesta

Policija Republike Srpske uskoro će dobiti POS terminale putem...

“Krimolovci” u maju zaprimili 423 poziva od kojih je 57 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Bh. meteorolozi: Očekuje nas svježije ljeto u odnosu na prošlu godinu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za...