Potpisani ugovori s korisnicima programa zapošljavanja i samozapošljavanja branilaca iz općina Tešanj, Usora i Doboj Jug

Datum:

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je jučer ugovore s korisnicima programa zapošljavanja ovog ministarstva u vrijednosti 350.000,00 KM. Nastavak potpisivanja ugovora za oko 90 korisnika poticaja iz općina Tešanj, Usora i Doboj Jug, potpisano je danas u Tešnju.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnici općina Tešanj, Doboj Jug i Usora, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i po ovlaštenju, u ime premijera Mirnesa Bašića, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković rekao je da je ovo nastavak projekta, te da su ovakve projekte planiraju nastaviti i u budućnosti.

– Od 2016., aktivno smo krenuli u programe zapošljavanja i samozapošljavanja branilačke populacije. Godine 2015., vidjeli smo da je na evidenciji Službe za zapošljavanje ZE-DO kantona između 17 i 20 hiljada nezaposlenih pripadnika ove populacije, što je jako loš podatak. Ohrabrili smo se i ovakvim projektima krenuli ka njihovom zapošljavanju i uložili oko desetak miliona KM, te otvorili sada aktivnih 450-500 firmi – kazao je ministar Čolaković.

Kontinuiranim radom na projektima zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije broj nezaposlenih pripadnika ove populacije na evidenciji Službe za zapošljavanje ZE-DO kantona znatno je smanjen.

– U ovom trenutku došli smo na cifru da na evidenciji pripadnika branilačke populacije ima oko osam hiljada. Većina njih su korisnici egzistencijalnih naknada s Kantonalnog i Federalnog nivoa. Ovih dana smo potpisali oko 300 ugovora za zapošljavanje i samozapošljavanje branilačke populacije, pomogli u otvaranju novih 70 firmi na ZDK, od kojih su njih 190 njih koji su ranije otvorili – istakao je minister Čolaković i dodao da će se dobra praksa nastaviti i u narednom period.

U ime premijera Mirnesa Bašića, obratio se i Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić.

– Došao sam da pozdravim naše pripadnike koji su ušli u jedan odličan projekat, ali i da dam podršku svom kolegi ministru Čolakoviću, koji kontinuirano i pravovremeno pravi projekte I koji se baziraju na područje cijelog ZDK. S velikim ponosom želim istaći da je najviše korisnika ovog projekta ima s naše općine.

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...