Boje se hladne zime i nedostatka plina: Nijemci u ovoj godini kupili 600.000 električnih grijalica

/

Nijemci bi mogli preopteretiti nacionalnu električnu mrežu jer kane početi koristiti neučinkovite električne grijalice, nastojeći na taj način ove zime izbjeći hladnoće zbog nestašice plina, upozorila je njemačka agencija za energetiku i komunalne poslove u članku objavljenom danas.

Sve više kućanstava opskrbljuje se električnim grijalicama, uključujući i one prijenosne, pokazuju podaci o njihovoj prodaji. Stanovnici Njemačke strahuju da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti opskrbu plinom nakon rata u Ukrajini. Generalna direktorica Njemačke udruge energetskih i vodovodnih poduzeća BDEW za list Handelsblatt je rekla da bi korisnici, ne budu li koristili uređaje štedljivo, mogli imati još veće račune za struju.

“Mogu i preopteretiti električne mreže. To se može dogoditi ako, primjerice, u vrlo hladnoj noći brojna kućanstva istodobno uključe grijalice u istome dijelu grada”, rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae. Kazala je kako shvaća bojazan svojih sugrađana od hladnih domova za vrijeme zime, no istodobno upozorava da bi im se neki od mehanizama suočavanja s novom situacijom mogli obiti o glavu.

Njemačka, zajedno s ostalim državama članicama EU, nastoji pomoći kućanstvima i industrijama koje financijski opterećuje porast cijena energenata nakon što je Rusija zaustavila opskrbu plinovodom Sjeverni tok 1.

Njemačka vlada obećala je da će industrijski korisnici biti prvi kada je posrijedi administrativna raspodjela sirovina u slučaju energetskog manjka, a privatna će kućanstva biti pošteđena smanjene isporuke energije.

Predsjednik njemačke Agencije za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznicu Klaus Mueller je u intervjuu za Tagesspiegel rekao da bi povremeni nestanci struje na lokalnoj razini mogli biti posljedica istodobnog korištenja velikog broja električnih grijalica.

Dodao je da bi čak i usred “vrlo visokih” cijena plina upotreba električnih grijalica korisnike mogla stajati i više od centralnog grijanja na plin, najčešćeg oblika grijanja stambenih objekata u toj zemlji. Samo u prvoj polovici 2022. Nijemci su kupili oko 600.000 električnih grijaćih uređaja, što je gotovo 35 posto više nego godinu dana ranije, podaci su agencije GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.

Izvor: Radiosarajevo

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...