Najbolji domaći džem od šljiva bez šećera

/

Kupovni džmovi prepuni su imulgatora, šećera o različitih konzervanasa. Osim toga mogu stajati i do deset puta skuplje u odnosu na teglu džema koju lako možete napraviti na svom šporetu.

Donosimo vam recept iz kuvara naših baka za džem bez šećera i konzervanasa.

Sastojci:

1,5 kilograma šljiva

50 grama zaslađivača

30 grama čia semenki

1 kašičica cejlonskog cimeta

Šljive najprije dobro operite, isjecite na polovine i izvadite sjemenke. Poredajte ih u vatrostalnu činiju i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga izvadite i kratko sameljite u sjecku.

Kada to uradite, prespite smjesu u šerpu, dodajte čia sjemenke, zaslađivač i cimet i ostavite na tihoj vatri da proključa oko 10 minuta. Vruć džem potom sipajte u vruće tegle.

Možete zasladiti i urmama, biće dovoljno oko 100-150 grama, dodajte ih prilikom mljevenja pečenih šljiva u sjecko pa zatim dodajte čia sjemenke i cimet pa ukuvajte. Ukoliko se odlučite da zasladite medom preporučila bih vam da njega dodate skroz na kraju, nakon što se džem ukuva kako ne bi bio dugo izložen visokoj temperaturi i izgubio većim dijelom nutritivne vrijednosti.

Od ove količine dobićete oko 700 grama džema. Rok trajanja je 7 do 10 dana u frižideru.

(NovostiMagazin)

Povezani postovi

Ideja za iftar: Napravite starinsko jelo, pitu od krompira i sira

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom...

Kako prepoznati nuspojave lijeka i kad reagovati?

Iako brojni ljudi uzimaju lijekove na recept, ali i...

Žestoka borba za opstanak se vodi na Fejsbuk glasanju, a samo od vas zavisi koga gledamo u sledećem krugu

Iza nas je još jedna neverovatna epizoda emisije „Nikad nije...

Određen iznos sadekatul-fitra i nisaba za ramazan

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odlučilo...