Satler pozvao mlade u BiH da glasaju: Novi glasovi i nove ideje mogu donijeti novu energiju

Datum:

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) na panel diskusiji u Banjoj Luci govorio je na temu „Povećanje učešća mladih u političkim i procesima donošenja odluka“.

– Budućnost BiH je u rukama mladih ljudi. Širom zemlje će prvi put glasati nova generacija građana. Novi glasovi i nove ideje mogu donijeti novu energiju – rekao je Satler.

Ulaganje u budućnost

– EU je opredijeljena da ulaže u budućnost BiH i da preokrene neke od zabrinjavajućih trendova koji navode mlade ljude da napuštaju zemlju. Ali i mladi treba da dignu svoj glas. Izabrali smo poruku „Sve počinje izborom“, jer je upravo suština demokratije – birati. I zato bih rekao izađite i iskoristite svoje pravo na izbor – rekao je Sattler.

Delegacija EU u BiH organizovala je debatu kao dio kampanje „Sve počinje izborom“. Otvorena su brojna pitanja poput toga kako motivisati mlade glasače da izađu na izbore, kako potaknuti njihovo učešće i u drugim političkim procesima, postoji li povjerenje u izborni proces, te mnoge druge aktuelne teme.

Na panel diskusiji su, pored ambasadora Satlera, učestovali i Srđan Ostojić, izborni analitičar iz Koalicije „Pod lupom“, Anastastija Katić, mlada evropska ambasadorka i Tanja Topić, politička analitičarka i voditeljica ureda Fondacije Fridrih Ebert Banjaluka.

Pošteni izbori

Kao jedan od najvažnijih partnera Bosne i Hercegovine u postupku demokratizacije društva, Evropska unija godinama pruža podršku u osnaživanju izbornog sistema kroz edukaciju građana i građanki, te kroz jačanje institucionalnih kapaciteta.

– Kredibilni i pošteni izbori na kojima učestvuje većina građana i građanki su od vitalnog značaja za demokratiju, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava. I baš zbog toga, želimo da kroz ukazivanje na značaj svakog pojedinačnog glasa u procesu demokratizacije društva pokažemo kako su upravo građani i građanke ti koji svojim izborima učestvuju u stvaranju vlastite budućnosti. Jer, sve počinje izborom – rečeno je iz Delegacije EU u BiH.

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...