Jesen je počela danas

/

Zvanično je danas nastupila jesen. Tačno u 03:04 sati po našem vremenu dogodila se jesenska ravnodnevica, odnosno ekvinocij. 

Ovo je jedan od dva dana u godini kad su dan i noć jednako dugi širem Zemlje. Drugi takav je prvi dan proljeća.

Hladniji dani

Ako baš želite ulaziti u detalje, dan i noć zapravo nisu savršeno jednaki tokom jesenskog ekvinocija. To je zato što se ekvinocijem smatra dan u kojem središte sunca zađe tačno 12 sati nakon što je izašlo, dok se dan mjeri drugačije, odnosno od trenutka kad vrh sunca izađe do trenutka kad zadnji njegov komadić zađe, istaknuli su iz Američkog mornaričkog opservatorija.

Međutim, te brojke približno su jednake tokom nekoliko dana prije i nakon ekvinocija. Jesen traje do 21. prosinca, odnosno do zimskog solsticija.

Dolazak jeseni znači i dolazak hladnijih dana te vađenje dugih rukava iz ormara.

Zbližavanje s osobama

I dok se jedni tome raduju, drugi baš i ne, ali ako je vjerovati istraživanjima, jesen je idealno doba godine za zbližavanje osoba upravo zbog hladnijeg vremena.

I dok se kontinentalci već na samom početku jeseni smrzavaju na niskim temperaturama, Dalmatinci i Primorci zajedno sa zakašnjelim gostima još uvijek uživaju u kupanju iako im je za to ostalo još vrlo malo vremena.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...