Potvrđena oslobađajuća presuda za zloupotrebu položaja Draganu Mektiću i ostalima

/

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija (EU).

Garaplijina braniteljica Adna Dobojlić potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zaprimila drugostepenu presudu u kojoj je navedeno da je kao neosnovana odbijena žalba Državnog tužilaštva i potvrđena ranija sudska odluka. Mektić je također na svom Twitter nalogu objavio sadržaj drugostepene presude.

Nije dokazano

Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta Mektića i ostale oslobodio optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog blizu oko 198.000 eura, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

Vijeće je tada zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Završni izvještaj

Golijanin bio je optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici 23. avgusta zatražilo ukidanje presude i predložilo da se, kao novi dokaz, uvede završni izvještaj o provjeri rashoda koji je uradio spoljni revizor angažovan od EU, a koji je dobilo u maju, nakon izricanja prvostepene presude, dok su Odbrane zatražile da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda. Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...