Šarović: Nemate više izgovora, smanjite cijene ili jasno recite ne građanima

/

Lider SDS-a Mirko Šarović poručio je Nebojši Radmanoviću i Nikoli Špiriću da zakažu sjednicu smanjenje akciza i ukidanje PDV-a.

– To je vaša dužnost kao predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda – poručio je Šarović, nakon što su ponovo odbili zakazivanje hitnih sjednica na kojima treba da se usvoji usaglašeni tekst zakona o ukidanje akciza na gorivo i PDV-a na osnovne životne namirnice, pravdajući to “nefunkcionisanjem IT sistema u Parlamentu BiH.”

Sedam dana

– Čuli smo jučer popodne, zvanično, da je sistem u PS BiH ipak profunkcionisao, što znači da ne postoje nikakve, pa ni tehničke, smetnje za održavanje sjednica. Nemate više izgovora! Ostalo je još sedam dana da smanjite cijene, ispunite obaveze prema građanima i olakšate im predstojećim, tešku zimu. Ostalo je još sedam dana da završite poslaničku proceduru koju smo počeli još u martu i za to vrijeme našli milion izgovora da je ne završite – poručio je Šarović i dodao:

– Ili održite sjednice ili jasno recite građanima ne, nećemo da smanjujemo cijene! Znamo vi to nećete jer bi time vlast ostala bez ogromnog novca, nakupljenog od inflacije, otetog iz ruka građana kako bi se isti taj novac dijelio u izbornoj kampanji, u mizernim i ponižavajućim iznosima i tamo gdje njima odgovara – rekao je.

Šarović navodi da su Špirić i Radmanović dužni završiti procedure, jer u suprotnom krše poslovnik.

Jasne dužnosti

– Jasne su vaše namjere, ali gospodo jasne su i vaše dužnosti, dužnosti onih koji vode najviše zakonodavne institucije! Dužni ste završiti ove procedure jer u suprotnom kršite poslovnik i jer ćete za to odgovarati odmah nakon izbora. A prvo će vas kazniti građani, isti oni sa čijim se životima igrate svih ovih mjeseci – kazao je Šarović.

Što se nas tiče, poručuje Šarović, jedan od prvih poteza nakon preuzimanja vlasti biće upravo ovo zašto se borimo – ukidanje akciza na gorivo i smanjenje poreza osnovne životne namirnice, jer za to ne postoje nikakve prepreke, niti izgovori.

– Jer to je politika svake normalne zemlje u okruženju i Evropi da donesu mjere kojim će zaštiti svoje građane u ovim teškim mjesecima i onima koji tek dolaze. Vi gospodo zvanično ste označeni kao jedina vlast koja nije donijela nijednu konkretnu mjeru – istakao je Šarović.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...