Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

/

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao je 12,7 miliona prošle 2021. godine, skok od 700 hiljada novih radnih mjesta u jednoj godini uprkos dugotrajnim učincima COVID-19 i rastućoj energetskoj krizi. 

Utvrđeno je da je solarna energija najbrže rastući sektor. U 2021. godini osigurao je 4,3 miliona radnih mjesta, više od trećine trenutne globalne obnovljive radne snage.

Novi izvještaj objavila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju – IRENA u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) tijekom Globalnog akcijskog foruma za čistu energiju u Pittsburghu, SAD.

Uz sve veću zabrinutost zbog klimatskih promjena, oporavka nakon COVID-19 i prekida lanca snabdijevanja, nacionalni interes raste za lokaliziranjem lanaca snabdijevanja i otvaranjem radnih mjesta kod kuće. Izvještaj opisuje koliko su snažna domaća tržišta ključna za usidrenje pokreta prema industrijalizaciji čiste energije. Razvoj mogućnosti izvoza obnovljivih tehnologija također ovisi o tome.

“Suočeni s brojnim izazovima, poslovi vezani uz obnovljivu energiju ostaju otporni i dokazali su se kao pouzdan pokretač otvaranja radnih mjesta. Moj savjet vladama širom svijeta je da slijede industrijske politike koje potiču širenje pristojnih radnih mjesta u obnovljivim izvorima energije kod kuće. Poticanje domaćeg lanca vrijednosti neće samo stvoriti poslovne prilike i nova radna mjesta za ljude i lokalne zajednice. Također povećava pouzdanost opskrbnog lanca i pridonosi ukupnoj većoj energetskoj sigurnosti”, rekao je Francesco La Camera, glavni direktor IRENA-e.

Izvještaj pokazuje da sve veći broj zemalja otvara radna mjesta u obnovljivim izvorima energije. Sama Kina čini 42 posto ukupnog svjetskog udjela, slijede Evropska unija i Brazil sa po deset posto, te SAD i Indija sa po sedam posto.

Kina je vodeći proizvođač i instalater solarnih fotonaponskih panela i otvara sve veći broj radnih mjesta u vjetroelektranama na moru. Indija je dodala više od 10 GW solarne fotonaponske energije, s mnogo instalacijskih poslova, ali i dalje ovisi o uvozu panela.

Evropa sada čini oko 40 posto svjetske proizvodnje vjetroelektrana i najvažniji je izvoznik opreme za vjetroelektrane. Uloga Afrike još uvijek je ograničena, ali se u izvještaju ističe da postoje sve veće mogućnosti zapošljavanja u decentraliziranim obnovljivim izvorima energije, posebno u podršci lokalnoj trgovini, poljoprivredi i drugim ekonomskim aktivnostima.

U Americi, Meksiko je vodeći dobavljač lopatica vjetroturbina na zapadnoj hemisferi. Brazil je i dalje vodeći poslodavac u biogorivima, ali također otvara mnoga radna mjesta u fotonaponskim instalacijama vjetra i solarne energije. SAD počinje graditi domaću industrijsku bazu za nadolazeći sektor vjetroelektrana na moru.

U izvješću se ističe da kontinuirano širenje potreba za obnovljivom energijom može stvoriti mnogo milijuna novih radnih mjesta ako je podržano holističkim paketima politika, uključujući obuku za radnike kako bi se osiguralo da su poslovi pristojni, visoke kvalitete, dobro plaćeni i raznoliki u potrazi za pravednom tranzicijom.

Izvor: Akta

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...