Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Datum:

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od svih pošasti s kojima se bore najveća prijetnja prekomjerni uvoz mesa. Iz tog razloga oni ne mogu prodati ono što proizvedu, što je, između ostalog, dovelo i do gašenja farmi.

Zaštitne mjere

Svake godine na dnevnom redu je inicijativa kojom se traži uvođenje zaštitnih mjera kojima bi se uvoz mesa reducirao, a meso kupovalo od domaćih proizvođača.

Da je situacija alarmantna po domaće proizvođače, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Naša država uvozi na tone mesa, a izvozi ga na kašičicu.

Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 312,7 miliona maraka, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 35,1 milion maraka.

Prema tome, od januara do kraja avgusta na domaće tržište su stigla 52,3 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz naše zemlje na inozemna tržišta plasirano svega 6,7 miliona kilograma mesa. Najviše ovih proizvoda stiglo nam je iz Italije, Nizozemske i Poljske.

Perad prednjači

Najviše je uvezeno goveđeg mesa, i to 19,7 miliona kilograma, čija je vrijednost viša od 164 miliona maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine koje je iz inozemstva u našu zemlju stiglo 10,4 miliona kilograma, u vrijednosti od 48,7 miliona maraka.

Kada je riječ o izvozu, najviše je izvezeno mesa peradi, i to 5,2 miliona kilograma, čija je vrijednost iznosila 23,4 miliona maraka.

Prošla godina

Podaci UIOBiH pokazuju da je BiH tokom cijele prošle godine uvezla 83,7 miliona kilograma mesa, u vrijednosti od 398,3 miliona maraka. Kada je riječ o izvozu, tokom 2021. godine na strano tržište plasirano je 7,7 miliona kilograma mesa, vrijednog 32,4 miliona maraka.

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

Završen sastanak Osmorke i HDZ-a: Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Nikšić premijer Vlade FBiH

U Konjicu je danas okončan sastanak Osmorke i HDZ-a BiH....

Lopovi opuhali trgovinu: Odnijeli hranu, cigarete, alkohol i novac

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo jučer je prijavljeno da...

Ukrao Golf, malo se provozao, odvezao ga u drugo dvorište odakle je ukrao bicikl

Pripadnici banjalučke Policijske uprave uhapsili A. S. iz Prijedora...

Ko je kriv zbog nasilja djece: Roditelji, škola ili sistem?

Gotovo svakodnevno slušamo o novim slučajevima vršnjačkog nasilja u...