„Osluškujem građane, pokušavam riješiti njihove probleme i tako će uvijek biti“

/

Nositeljica liste u ime Saveza za bolju budućnost (SBB) u Izbornoj jedinici šest za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Meldina Ugarak ujedno je i aktuelna zastupnica u Skupštini ZDK, te je prepoznata i kao jedna od najaktivnijih u trenutnom sazivu Skupštine.

Rođena je 1982. godine, magistrica je menadžmenta i tri mandata zaredom je zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Fakultet je završila na Internacionalnom Islamskom Univerzitetu u Maleziji gdje je stekla zvanje diplomiranog komunikologa, a neposredno nakon toga, po završetku magistarskog studija, stekla je i zvanje magistrice menadžmenta. Aktivno radi na doktoratu iz oblasti „Ljudski resursi“. Supruga je i ponosna majka dva prekrasna sina. U Javnoj ustanovi Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK radila je četiri godine, gdje je obnašala direktorsku poziciju. Trenutno je uposlenica ove ustanove, ali i istovremeno, treći put zaredom, zastupnica u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona.
Sa Ugarak smo razgovarali o njenom ulasku u politiku, dosadašnjem zastupničkom radu, radu u Centru, životnom iskustvu, te o daljem političkom angažmanu.

Rad sa djecom i mladima sa poteškoćama

NR: Obnašali ste dužnost direktorice JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, a sada ste uposlenica Centra. Stečeno znanje i životno iskustvo godinama koristite u pomaganju drugima, te radu sa djecom i mladima sa poteškoćama. Koje biste projekte izdvojili kao važne i posebno drage

UGARAK: Smatram da su djeca i odrasli sa intelektualnim teškoćama itekako vrijedni naše pažnje i trebamo im nesebično, svakodnevno pružati ljubav. Tokom svih ovih godina rada sa tom dragom djecom i odraslima spoznala sam sebe i otkrila svrhu ljudskog postojanja. Daruj, budi insan i pomozi, tek tada ćeš biti zadovoljan samim sobom! Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama zahvaljujući zavidnim rezultatima postala je jedna od najprepoznatljivijih institucija u BiH. Za veoma kratko vrijeme, kada sam bila direktorica JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, zajedno sa svojim kolegama, napravila sam sistemsko rješenje za ovu populaciju koje može biti rješenje za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mnogi su projekti na koje sam ponosna, nemoguće ih je sve spomenuti, a posebno dragi su mi oni koji su omogućili proces inkluzije djece i odraslih i koji su im pružili prostor za zbližavanje sa društvom. Kroz te projekte naši korisnici su dokazali da mogu ostvariti sve što požele uz pomoć, podršku i razumijevanje svoje okoline. Ovim putem izdvajam Inicijativu da se za izradu pozivnica i čestitki, koje se oficijelno šalju u ime Kantona, angažuje JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

NR: Nositeljica ste liste za Parlament FBiH. Na čemu će biti, ukoliko dobijete povjerenje birača, fokus Vašeg daljeg političkog angažmana?

UGARAK: Ja sam svoj program definisala još davno, moji rezultati su mjerljivi i održivi, a ustrajnost u ciljevima je jedna od mojih karakteristika za koju je zaslužan sport, tj. moje dugogodišnje sportsko djelovanje. Fokus moje političke borbe je unapređenje socijalne politike – jednakopravnost svih građana te dostojanstven život porodica i osoba s poteškoćama, osnaživanje perspektivnih i mladih osoba kroz obrazovanje i sport te kontinuirano ukazivanje na nepravilnosti i loše politike svih učesnika u procesima odlučivanja. Optimista sam i uvijek se nadam najboljem ishodu koji će unijeti pozitivne promjene i napredak našim Bosancima i Hercegovcima.

NR: Da li ste, kroz svoj politički angažman, kao zastupnica, pomogli rješavanju nekih problema osoba sa poteškoćama?

UGARAK: Apsolutno. Zahvaljujući politici uspjela sam riješiti mnoge probleme ali, nažalost, dosta je prepreka na kojima se i dalje mora aktivno raditi, a najveće su finansijske prirode. Posebno bih istakla projekte: „Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE“, „Škole stonog tenisa za osobe sa posebnim potrebama”, “Inkluzivni tvoj i moj muzej” i “Dječija nedjelja”.

Vrhunski sportski rezultati

NR: Možda je manje poznato i da ste bili uspješna i proslavljena sportistkinja, a sada ste podrška mladim sportistima. Možete li nam reći nešto više o tome?

UGARAK: Aktivno se bavim sportom i danas. Ostvarila sam mnogobrojne rezultate na evropskim i svjetskim takmičenjima u oblasti taekwondo-a. Najuspješnija sportiskinja grada Visokog bila sam pet puta zaredom. Pored toga, izabrana sam i za najbolju sportašicu Malezije za 2005. godinu te sam postala balkanska prvakinja u ovoj oblasti, što predstavlja historijski uspjeh za BiH. Ključna je podrška mladim sportistima ukoliko razmišljamo o njihovom ostanku u matičnoj zemlji. Kroz organizaciju različitih manifestacija, finansijsku pomoć sportistima i prenošenje stečenog znanja i iskustva u toj oblasti uveliko možemo doprinijeti razvoju sporta. Ta potreba mora biti prepoznata na svim nivoima vlasti ako ozbiljno želimo raditi na zadržavanju naših talentiranih sportista.

U politiku ušla iz revolta

NR: Jedna ste od najaktivnijih zastupnica u trenutnom sazivu Skupštine ZDK. Da li ste zadovoljni svojim radom i koje biste inicijative izdvojili?

UGARAK: Istina je da sam jedna od najaktivnijih zastupnica. Opet pitanje da izdvajam nešto. Svaka moja inicijativa mi je jednako bitna. Kako sam treći mandat zastupnica u Skupštini Zeničko dobojskog kantona ima ih mnogo pa ako bi morala nešto izdvojiti to je Inicijativa da se za izradu pozivnica i čestitki, koje se oficijelno šalju u ime Kantona, angažuje JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK. To je još jedan primjer koliko živim svoj posao i koliko su mi bitna sva ta djeca.

NR: Kada ste ušli u politiku i zbog čega?

UGARAK: Iskreno govoreći, u politiku sam ušla iz revolta jer poslije studija nisam bila u mogućnosti da obavim ni pripravnički staž. Pripadnici političkih opcija nudili su mi članstvo u zamjenu za stručno osposobljavanje i ja sam to izričito odbijala. S tim u vezi, željela sam na svoj način graditi profesionalnu karijeru, stoga sam odlučila biti članica Osnivačke skupštine Saveza za bolju budućnost BIH 2009., u kojem i danas djelujem. Prepoznala sam poštenje u radu članova Saveza, pa sam nedugo nakon pristupanja stranci bila kandidat za Skupštinu ZDK-a na Općim izborima 2010. godine. Zbog svoje prepoznatljivosti nakon vrhunskih sportskih rezultata, građani su mi ukazali povjerenje, a rezultat njihove volje su moja tri mandata na poziciji zastupnice u Skupštini ZDK-a. Moj cilj je bio pomoći građanima, biti njihov glas u skupštinskoj klupi. Sva tri svoja mandata osluškujem građane, pokušavam riješiti njihove probleme i tako će uvijek biti.

NR: Koliko je teško, u današnje vrijeme, biti žena u politici?

UGARAK: Današnju demokratiju ne možemo ni zamisliti bez, takozvane, ravnopravnosti žena i muškaraca – kako u politici, tako i u svim drugim društvenim sferama. Naravno, ta ravnopravnost u praksi ne postoji, ali danas barem imamo pravo glasa i mogućnost, koliko god mala bila, sudjelovati u politici. Iako je situacija, u odnosu na prošla stoljeća, otišla dosta na bolje, žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u politici, a borba protiv njihove niske zastupljenosti još traje.

Izvor: Naša riječ

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...