Mujo Fejzić, sekretar Crvenog križa Tešanj: Krv mora čekati pacijenta

/

Darivanje je nešto čemu se učimo od malena, a poklanjanje svima nama pruža neizmjerno zadovoljstvo. Godinama unazad obično darujemo druge za važne datume i nerijetko su ti pokloni materijalni.

No, da biste nekoga obradovali, ne morate biti bogati, niti čak osobu poznavati. Dovoljno je da imate svijest i veliko srce. Ono najvrednije što nekome možete pružiti nema cijenu, i dolazi u najljepšoj bočici, to je dio vas, vaša krv. Krv je lijek koji samo čovjek može proizvesti, a jedna doza krvi od 450 mililitara, može spasiti tri života i oduzet će samo 12 minuta vašeg vremena.

Odlazak mladih van države, pandemija corona virusa, te određeni tretmani, u posljednje tri godine smanjili su broj dobrovoljnih darivalaca krvi. Zbog nedostatka tečnosti koja život znači, u problemu je i tešanjska transfuziologija, jer jedan dio darovane krvi sa područja Tešnja odlazi i za potrebe bolnica u Zenici i Tuzli, a često i u susjedni Doboj. Kako sve češće na društvenim mrežama možemo vidjeti apele građanima da daruju krv, o ovom problemu razgovarali smo sa Mujom Fejzićem, sekretarom Crvenog križa Tešanj. Za početak upitali smo ga koliko je dugo ova organizacija u našem gradu.

– Transfuziologija postoji, jer postoje dobrovoljni darivaoci krvi i humanost tih ljudi. Da njih nema, ne bi postojala ni transfuziologija. Crveni križ Tešanj postoji već nekih 60 do 70 godina, zvanično. Prema nekim novim saznanjima koje rade kolege iz Doboja, došli su do informacije da je Crveni križ Tešanj najstariji u BiH. To je nezvanično, pa vidjet ćemo, analiza će pokazati podatke – kazao je za ZOS radio Mujo Fejzić, sekretar Crvenog križa Tešanj.

Krv mora čekati pacijenta

Suština darivanja krvi je da se skupi dovoljna količina, te da se postigne da krv čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv.

– Što koja godina, što koji mjesec, sve je teže doći do dobrovoljnih darivaoca krvi. Hvala Bogu sada postoje društvene mreže i na taj način pokušavamo, i uspjevamo, mobilisati dobrovoljne darivaoce. Mi još nikad nismo došli u pitanje da krvi nema. Krv se prikuplja za hitne slučajeve, jer krv mora čekati bolesnika, tu nema dileme. Mi u Tešnju dolazimo u situaciju gdje se osobe, koje nisu hitni slučajevi, trebaju operisati, ali se to mora odgoditi, jer za to nema krvi. Za hitne slučajeve nema nikakvog čekanja, krv mora biti u frižideru. Kod nas je za sada stabilna situacija, pa dokle ćemo moći odgovarati na te pozive vidjet ćemo. Ljudi moraju biti sjesni da su nama tu i bolnice iz Tuzle i Zenice, gdje odlazi jedan dio darovane krvi iz Tešnja.

Samo zdrav čovjek može darovati krv, a Mujo je jedan od njih, te je do sada krv darovao 30 puta.

– Za mene nema humanijeg djela od davanja krvi. Gotovo svako može od sebe dati određen broj sredstava i dati nekome, to može uraditi i zdrav i bolestan. Ipak, samo zdrav čovjek može dati krv. Prema tome kada kažem da jedna doza spašava tri života dovoljna je priča da li neko treba dat krv ili ne treba, da li neko treba biti human ili ne treba. Svima nama to sutra može trebati.  Ja sam do sada 30 puta dao krv i nadam se da ću imati priliku još toliko puta. Prvi put sam krv dao prije 25 godina, kada sam počeo raditi ovdje. Do tada nisam bio svjestan značaja dobrovoljnog darivanja krvi, ali kada sam počeo raditi ovdje sam shvatio šta to znači.

Kroz volonterizam pomaže drugima

Za ZOS radio govorio je i Kenan Kadribašić, volonter Crvenog križa već 12 godina. Iako, zbog zdravstvenih razloga, nikada do sada nije mogao darovati krv, trudi se kroz volonterizam da pomogne drugima i da okupi što više mladih koji će darovati dragocjenu tečnost.

– Volontiram od kada sam imao 16 godina. Znaci već nekih 12 godina sam u crvenom križu Tešanj. Dobrovoljno darivanje krvi je jedan od najvažnijih programa koje Crveni križ u BiH sprovodi i svakako da je uloga Crvenog križa u Tešnju izuzetno velika glede i komunikacije sa odjelom transfuzije i dobrovoljnim darivaocima. Mi ulažemo napore kako bi se i povećao broj onih koji su dobrovoljni darivaoci krvi, kako bi se ukazao značaj tog projekta i održao redovan kontakt i zahvalio se svima onima koji su plemeniti u tom činu.

Tradicionalno druženje

Posljednje dvije godine, zbog pandemije Corona virusa, tradicionalno druženje višestrukih darivalaca krvi bilo je obustavljeno, a Mujo Fejzić nam je kazao da Crveni križ Tešanj uskoro planira povratak ovog tradicionalnog druženja.

– Ubrzo pripremamo jedno tradicionalno godišnje druženje svih višestrukih darivaoca krvim, koje, nažalost, zbog ove pandemije odgađamo dvije godine. Tako da u septembru-oktobru planiramo to organizirati. Bude tu zaista veliki broj darivalaca krvi.

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...