Emir Dizdarević iz Tešnja: U SVOJOJ 30. GODINI SE NALjUTIO I UŠAO U POLITIKU

/

Kada više nije mogao da gleda šta vlast radi, politika mu je prestala biti samo hobi. Upalio je turbo. Sve ostalo će biti povijest

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ

Ovaj mladi čovjek  kandidat je jedne stranke na listi za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona. Ne pominjemo ime stranke, jer ovo nije politički marketing. Nije na prvom mjestu, ni na drugom. Nije ni na trećem. Na broju šest je na izbornoj listi, ali bi drugog oktobra mogao završiti na prvom mjestu. Stvarno?

Totalno je ludo ušao u politiku. Pazite, ne glupo – već ludo. Slučajno, zapravo. Više je to shvatao kao društveni aktivizam. Stvar je postala ozbiljna, tojest vrag je odnio šalu, kada ovaj momak više nije mogao očima da gleda šta radi vlast. Tada je njegov društveni aktivizam prestao da bude hobi. Upalio je turbo i uključio se u politiku. I odmah postao opasan za lokalnu vlast.

‘Nenormalan intervju’

Emir Dizdarević nedavno je popularnom tešanjskom Radiju ZOS dao intervju koji je emitiran pod oznakom ‘nenormalan’ – zato što ovaj sagovornik ‘nije normalan’. Ali, ko su danas ‘normalni’ ljudi? Kad kažemo danas, mislimo na današnji (deformirani) sistem vrijednosti u društvu. ‘Normalni ljudi’ su oni koji vjeruju da je normalno zaposliti se preko veze – čak i folirati se zbog toga; da je normalno utajiti porez i prevariti državu, krasti na izborima, kupiti fakultetsku diplomu… Emir Dizdarević, dakle, smatra da sve ove stvari nisu normalne. I da se zbog njih treba ići u zatvor, što bi trebalo biti normalno, ali nije. Zato je ovaj momak – vijest, jer ‘nije normalan’.

Konačno, za njega bi se prije moglo reći da je nezavisni kandidat, nego da je član neke partije. Tako se ponaša, a njegova ga stranka podnosi „jer joj je teško s njim, a još teže bez njega“.

Počeo je kao (neformalni) građanski aktivist, nešto kao Tomislav Tomašević koji je danas gradonačelnik Zagreba. Emir Dizdarević kaže da današnja vlast u BiH nije odraz volje naroda. Nije legitimna.

„SDA sa osvojenih 15 posto registriranog biračkog tijela nema legitimitet. Kad sam vidio kojih su razmjera krađe, shvatio sam da to nije izborna volja. I kad vidim ko je sve u politici, koji je tu nered, rekao sam da tu mora doći neko ko zna. A ja znam.“ – kaže samouvjereno. Dizdarević je istinski pravni ekspert, pravo mu je strast, i to stvarno zna. U sudskim procesima koje je vodio za firmu u kojoj je zaposlen dobio je i Federalni MUP, i Upravu za indirektno oporezivanju i mnoge druge. No, ono što je za nas važno – dobio je i Općinsku izbornu komisiju (OIK) u Tešnju u koju su  iz petnih žila, nazor, vladajuće SDA i Stranka za BiH pokušale progurati svoje kandidate. Kada je objavljen konkurs za članove općinske izborne komisije, Emir Dizdarević je sam sebi rekao ‘odoh tamo da vidim da li se izbori kradu’. Kao građanin zainteresiran za politiku, prijavio se za člana Općinske izborne komisije. Bez obzira na briljantan intervju koji je dao konkursnoj komisiji, pozicionirali su ga četvrtog na listi, prvog ‘ispod crte’. Primali su tri člana, i „gotovo uvijek je najbolji prvi ispod crte“. Ali, Dizdarević zna da uvijek postoje pravni lijekovi, žalbe: CIK je oborio Odluku o izboru članova OIK-a Tešanj zbog grešaka u proceduri, tako da je sve ponovo došlo na odlučivanje u Općinsko vijeće Tešanj. Raspisuje se novi konkurs za članove OIK-a, ali CIK u međuvremenu mijenja pravila po kojima se Dizdarević nije mogao prijaviti. „Ali, ja im pošaljem čovjeka koji može“, kaže on. Konkurs je bio otvoren nevjerovatnih devet mjeseci, a onda su SDA i Stranka za BiH imenovali Privremenu izbornu komisiju (ima u Zakonu), koja je postavila iste one članove za koje je CIK prvobitno utvrdio da su nezakonito izabrani. Sada je „sve po zakonu“ (Nedžad Branković), tako da će tzv. Privremena izborna komisija provesti izbore 2. oktobra.

Probudi se, nešto se dešava!

Zašto su se vladajući na glavu nasadili da postave svoje članove Općinske izborne komisije? „Ko ima OIK, on ima i biračke odbore i glasačke listiće. Oni će odlučiti da li su dva plus dva četiri.“, kaže Emir Dizdarević. „To je pirova pobjeda.“, dodao je.

Nakon epizode sa konkursom za OIK, ovaj vanserijski pravnik se sa svojom mladom ekipom prijatelja pridružio „budućoj stožernoj bošnjačkoj stranci“, kako se u ozbiljnim krugovima – čak i međunarodnim – kvalificira ova partija. Emir se slaže da je „buduća stožerna“, ali da je stranka „bošnjačka“ – nije. „Ona je bosanska i multietnička. Da je (samo) bošnjačka, nikada se ni ja ni moji drugari ne bi učlanili u takvu stranku“, nedvosmislen je Dizdarević.

Ovo su top pet izjava Emira Dizdarevića:

  • Vlast je puna kriminalaca. Ja ih ne mogu (odmah) poslati u zatvor, ali se mogu boriti da tužilaštva i sudovi ne zatvaraju oči. Pitaću ih zašto se u sudskim procesima nikada ne poteže član zakona koji kaže da će se „imovina stečena krivičnim djelom – oduzeti“. Želim se boriti za jake institucije;
  • Opozicija u BiH je, uglavnom, lažna opozicija;
  • Ja smijem pokazati svoju diplomu! Živimo život koji je posljedica lažnih diploma. Ljudi odlaze, pored ostalog, i zbog toga što im je neko sa kupljenom diplomom uzeo posao, ili im neko sa takvom diplomom donosi odluke;
  • Islamska zajednica (IZ) se identificirala sa SDA, a ne bi smjela nipošto. Kako se možeš identificirati sa 15 posto biračkog tijela? Islamska zajednica maltene mora biti nadnacionalna;
  • Ako ni ovaj put ne promijeniš vlast, iseli se – u Kanton Sarajevo. Tamo se „desilo“.

Emir Dizdarević još je rekao da „narod konačno treba početi birati, samo ovce glasaju“, a onda je citirao Miroslava Borojevića – Belog iz grupe Pokret slobodnih građana iz Doboja, koji je jutros na svom profilu objavio:

Какви год резултати били, шта год да се деси након 19.00 (а дешава се свашта), 2. октобар је једини дан у години у ком се власт плаши обичног човјека. То је једини дан кад они клече пред нама, зову нас, моле да изађемо на изборе, нуде новац.

Зову нас и моле за глас онако како остатак године ми молимо њих, за посао, за стипендију, чак и за пријем код љекара.

Изборни дан је велики тријумф малог човјека.

„Probudi se, nešto se dešava, i tvoja se sudbina rješava. Nemoj reći da to nisi znao – moglo bi ti jednom biti žao“, zapjevušio je na kraju Emir Dizdarević, broj 6 na listi jedne stranke za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona.

 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku ZOS radija. 

Povezani postovi

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika Srebrenice SDP-a, NiP-a i Naprijed

Muhamed Avdić bi trebao biti zajednički kandidat za načelnika...

Demant Stranke za BiH ZDK

U našu redakciju je pristigao demant na tekst koji...

Omer Škaljo preuzeo Stranku za BiH u ZDK

Penzioner Omer Škaljo, aktuelni direktor Zavoda zdravstvenog kantona (ZZO)...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...