Historijski izbori

/

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe, bit će historijski. Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, gdje je situacija bila mnogo kompleksnija, a postizborne kombinatorike i opcije maglovite i nejasne, ovaj put građani imaju nikad jasniji izbor – izabrati očuvanje postojećeg stanja ili izabrati kakvu-takvu nadu.

Naravno, glas za trenutne stranke na vlasti glas je za očuvanje postojećeg stanja. To je glas za nastavak življenja u društvu u kojem će se tragedije naroda zloupotrebljavati za kriminalna bogaćenja pojedinaca putem javnih nabavki, u kojem će na najvišim pozicijama biti supruge i prijatelji bez diplome, dok desetine hiljada mladih i obrazovanih glavom bez obzira hrpimice bježe iz BiH, u kojem će politički silnici odbijati da nam liječe djecu, u kojem će naš porezni novac biti bacan na promašene političke projekte i beskorisne stranačke trutove i u kojem će i buduće generacije nastaviti biti trovane šovinizmom, mržnjom i agresijom.

Glas za njih garant je da će BiH nastaviti biti onakva kakva je sada – jedno do srži korumpirano, tužno i nefunkcionalno društvo. S njima drugačije ne može, jer od korupcije, laži, mržnje i nemorala sazdani su i oni sami.

Mnogi od onih koji budu podržali ovakvu opciju to će učiniti naprosto zato što su egzistencijalno ucijenjeni – 30 godina vlasti bilo je dovoljno vremena da se stvori glomazna mreža uposlenika u administraciji, državnim firmama ili od države ovisnim kompanijama, budžetskih interesdžija koji na izborima ne glasaju razumom, nego iz egzistencijalne nužde.

Drugi glasaju zbog svoje zavedenosti, straha i zbog lažne vjere da su dotični zaštitnici njihove nacije i vjere, a svi ostali otpadnici i izdajnici.

Ostali će pak imati mogućnost da glasaju za promjenu. To ne mora značiti da će ta promjena nužno donijeti sreću, bolje društvo, više pravde… Naime, mogu se početi ponašati jednako kao i njihovi prethodnici, nismo to jednom iskusili kroz historiju.

No, barem će nam ostati nada da je drugačije i barem malo bolje i pravednije društvo moguće. S postojećim možemo biti sigurni da ga doživjeti nećemo. Ovi izbori su historijski, jer na njima će građani definitivno pokazati jesu li oni sami bolji ili gori od aktuelne vlasti. Ako na vlasti zadržite trenutne, onda se nemamo više čemu nadati. Zato, pamet u glavu, piše avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...