Međunarodni dan kafe: Nekada je bila ćeif, a danas?

Datum:

Širom svijeta obilježava se Dan kafe, jednog od najpopularnijih napitaka, bez kojeg većina ljudi ne može da zamisli početak dana, a neki ni kraj. Godišnje, Bosanci i Hercegovci u prosjeku popiju oko 6.1 kg kafe po stanovniku. Mnoga poznanstva, prijateljstva, ali i ljubavi, rađaju se, upravo uz ovaj ukusni napitak. Iako je već od danas najavljeno njeno poskupljenje, to, definitivno, neće spriječiti Bosance i Hercegovce da i dalje uživaju u njenom ukusu i mirisu.

Nije ona samo napitak. Gorka, manje ili više slatka, sa ili bez mlijeka, kratka ili produžena razbuđuje nas, naoružava pozitivnom enegijom, priprema za svakodnevne dnevne izazove. Ljubitelji kafe ne mogu da zamisle dan bez nje, a često je povod za mnoga društvena okupljanja. A koliko je Bosanci i Hercegovci piju, pokazuje i rang lista država svijeta, gdje smo na 11. mjestu.

Vrsta kafe je mnogo, ali njeni najvjerniji ljubitelji ipak ostaju naklonjeni tradicionalnoj bosanskoj. Tradiciju najstarije kafe u Sarajevu, dugu čak 130 godina, održava Hajrudin Burek Banča sa svojim sinovima. Ističe kako nijedan mlin ne može dati tako neodoljiv miris kafe, kao ona koja se tuca u dibeku. Probale su je mnoge poznate mušterije koje su dolazile u posjetu, između ostalih, Ivo Andrić i poznati putopisac Zuko Džumhur.

“Dedo je počeo raditi prije 130 godina, pa punica rahmetli, pa moja žena, pa sinovi i ako Bog da, i unuci će, vjerovatno, ako ne budu učili škole, nastaviti ovako raditi”, kazao je Hajrudin Burek, vlasnik radnje “Dibek”.

Kafa – prilika za razgovor i druženje

Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su tuska kafa, espresso, kapućino. Kafopijama je šoljica ovog ukusnog napitka prilika za razgovor, druženje. Uz nju se podijele brige, ali se od srca i nasmije. A uz jedno, neobavezno ćejfanje, dogodila se i prosidba.

“Toliko je bilo neočekivano. Ni on sam nije znao kako da pristupi. Prvo je ušao ovdje kod šanka, rekao “djevojka mi je vani, pije kafu, pa ja bih nju da zaručim. Ako ti budeš mogao snimiti mojim telefonom, pa priđi kad budem kleknuo”. I meni je bilo neočekivano, ali je ispalo lijepo”, rekao nam je Muriz Bešić, konobar.

A Na Twitteru danas su bh. građani odlučili “obučiti” strance kako se pravi bosanska kafa. Uputstvo je objavljeno na engleskom jeziku, piše N1 BiH. 

Povezani postovi
Related

3 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kivi

Kivi je osvježavajuće voće koje ima visoku nutritivnu vrijednost,...

Ibrahim Kargić iz Zenice: Stranci masno plaćaju za noć u mojoj sobi duhova (VIDEO)

Ibrahim Kargić iz Zenice, poznatiji kao bh. šeret “Tata...

Razlozi zbog kojih bi cvekla trebalo da se nađe na vašem tanjiru

Cvekla pored toga što vašem tanjiru daje sjaj, veoma...

Kako da se oslobodite glavobolje uz samo tri sastojka

Glavobolja može biti veoma neprijatna. Pored bola koji se...