Pravo glasa na ovogodišnjim izborima u BiH ima 3.368.666 građana

Datum:

U Bosni i Hercegovini se danas provode Opći izbori, a biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati. Građani će moći glasati sve do 19 sati kada se biračka mjesta zatvaraju, čime će se ujedno okončati ovogodišnja izborna šutnja.

Građani Bosne i Hercegovine ove nedjelje na Općim izborima biraju ko će voditi državu sljedeće četiri godine. Drugi oktobar su mnogi okarakterisali kao jedan od najvažnijih datuma u godini, a veća izlaznost birača predstavlja i veće šanse za promjene.

Birat će novi sastav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, državni Parlament, entitetske parlamente, kantonalne skupštine te predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska.

Birači koji iskoriste svoje građansko pravo i glasaju imat će priliku da utječu direktno na političke tokove, a koliko njih će to pravo iskoristiti pokazat će izborni rezultati.

Pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima ima 3.368.666 građana koji su upisani u Centralni birački spisak. Poređenja radi, na prethodnim Općim izborima broj birača iznosio je 3.352.933.

Glasači na ovim izborima imaju pravo birati tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od kojih dva s teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, a jednog iz Republike Srpske. U uturci za ovu poziciju je deset kandidata.

Pored glasačkog listića za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, građani će dobiti i glasački listić za Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Za 42 mandata borit će se 752 kandidata. Glasači će imati opciju glasati za listu jedne političke partije ili nezavisnog kandidata, ali i jednog ili više kandidata s jedne liste političke partije ili koalicije.

Građani s prijavljenim boravkom u Federaciji Bosne i Hercegovine dobit će i glasački list za Zastupnički dom Federalnog parlamenta, i imaju pravo birati između 1.230 kandidata koji će se boriti za 98 mandata.

Građani s područja Republike Srpske na Općim izborima imaju priliku birati zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. Mandate će dobiti 83 zastupnika, od njih 1.429 koliko će ih biti u utrci za ove pozicije.

A osim Narodne skupštine RS-a, građani RS-a na izborima biraju i predsjednika te potpredsjednike ovog entiteta. Glas za ovu poziciju vrijedi ukoliko birač glasa isključivo za jednog kandidata. A glasati mogu za 31 kandidata.

Birači iz Federacije Bosne i Hercegovine na ovim izborima također biraju i predstavnike u svojim kantonalnim skupštinama. Na glasačkom listiću za 10 kantonalnih skupština nalaze se imena 3.806 kandidata koji će se boriti za 289 mandata.

Dakle, ukupno 127 političkih subjekata – tačnije 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata naći će se na glasačkim listićima. Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 maraka, piše Zenit. 

Povezani postovi
Related

Policija traga za Ekremom (24). Jeste li ga vidjeli?

Općinski sud u Bihaću izdao je naredbu za raspisivanjem...

“Ibro iz Njemačke” prijetio članovima kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona...

Danas oblačno, na planinama moguć snijeg

U Bosni i Hercegovini danas pretežno oblačno vrijeme. Prije podne...

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...