Pravo glasa na ovogodišnjim izborima u BiH ima 3.368.666 građana

/

U Bosni i Hercegovini se danas provode Opći izbori, a biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati. Građani će moći glasati sve do 19 sati kada se biračka mjesta zatvaraju, čime će se ujedno okončati ovogodišnja izborna šutnja.

Građani Bosne i Hercegovine ove nedjelje na Općim izborima biraju ko će voditi državu sljedeće četiri godine. Drugi oktobar su mnogi okarakterisali kao jedan od najvažnijih datuma u godini, a veća izlaznost birača predstavlja i veće šanse za promjene.

Birat će novi sastav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, državni Parlament, entitetske parlamente, kantonalne skupštine te predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska.

Birači koji iskoriste svoje građansko pravo i glasaju imat će priliku da utječu direktno na političke tokove, a koliko njih će to pravo iskoristiti pokazat će izborni rezultati.

Pravo glasa na ovogodišnjim Općim izborima ima 3.368.666 građana koji su upisani u Centralni birački spisak. Poređenja radi, na prethodnim Općim izborima broj birača iznosio je 3.352.933.

Glasači na ovim izborima imaju pravo birati tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, od kojih dva s teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, a jednog iz Republike Srpske. U uturci za ovu poziciju je deset kandidata.

Pored glasačkog listića za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, građani će dobiti i glasački listić za Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Za 42 mandata borit će se 752 kandidata. Glasači će imati opciju glasati za listu jedne političke partije ili nezavisnog kandidata, ali i jednog ili više kandidata s jedne liste političke partije ili koalicije.

Građani s prijavljenim boravkom u Federaciji Bosne i Hercegovine dobit će i glasački list za Zastupnički dom Federalnog parlamenta, i imaju pravo birati između 1.230 kandidata koji će se boriti za 98 mandata.

Građani s područja Republike Srpske na Općim izborima imaju priliku birati zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a. Mandate će dobiti 83 zastupnika, od njih 1.429 koliko će ih biti u utrci za ove pozicije.

A osim Narodne skupštine RS-a, građani RS-a na izborima biraju i predsjednika te potpredsjednike ovog entiteta. Glas za ovu poziciju vrijedi ukoliko birač glasa isključivo za jednog kandidata. A glasati mogu za 31 kandidata.

Birači iz Federacije Bosne i Hercegovine na ovim izborima također biraju i predstavnike u svojim kantonalnim skupštinama. Na glasačkom listiću za 10 kantonalnih skupština nalaze se imena 3.806 kandidata koji će se boriti za 289 mandata.

Dakle, ukupno 127 političkih subjekata – tačnije 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata naći će se na glasačkim listićima. Procjena je da će Opći izbori u Bosni i Hercegovini koštati 12.528.000 maraka, piše Zenit. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...

Sve poskupljuje, pa i mature i maturske ekskurzije: Kako obezbijediti potreban novac?

Talas poskupljenja, koji se ne stišava nije zaobišao ni...