Koalicija “Pod lupom”: Imamo najgoru izlaznost od 2004. godine

/

Koalicija “Pod lupom” danas je održana konferenciju za medije na kojoj su se obratili Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose sa javnostima i medijima (PR), Dario Jovanović, projekt menadžer.

– Koalicija Pod lupom očekuje da se sve nepravilnosti, posebno one koje imaju elemente krivičnog djela što hitnije istraže kako bi iskoristio integritet Izbornog procesa te glasova birača te pozdravlja aktivnije učešće tužilaštava i Izborne administracije u suočavanju s problemima koje imamo u Izbornom procesu. Ukoliko moramo sumirati čitav izborni dan jučer, možemo govoriti o dvije dobre, dvije loše stvari. Dobre stvari su da su tehnička unaprijeđenja zaista dovela do boljeg izbornog dana. Određene nepravilnosti koje se i dalje nažalost pojavljuju, pojavljuju se u manjem broju slučajeva, osjetno manjem broju slučajeva između 20 i 30 posto manje nego na prethodnim izborima – rekao je Jovanović.

Dodao je da je druga dobra stvar što CIK u svojim nastupima zaista pokušava javnosti predstaviti transparentno sve probleme što je veliki napredak i promjena u odnosu na stanje koje su zatekli 2014. godine kada je CIK manje-više pokušavala ignorisati, kako on kaže, probleme i neki način se osjećala prozvanom za ono što politički subjekti i njihovi predstavnici rade na terenu u vidu kršenja Izbornog procesa i krađe glasova birača.

Između ostalog, on navodi da postoje i dvije loše stvari. Prva je vezana za izlaznost.

– Imamo najgoru izlaznost od 2006. godine. Tačnije 2006. godine je bila veća, odnosno 2004. godine na izborima. To je i niža čak izlaznost za 1 posto otprilike 1 posto u odnosu na pandemijsku godinu kada su izbori održani znamo i svi u kakvim uslovima. To je jasna poruka političkim subjektima, prvo da mi nemamo ljudi. Mi smo prvi u Evropi po odlasku mladih u Evropi – kazao je on.

Dodao je da je druga loša stvar jer i dalje postoje nepravlinosti koje nisu spriječene.

– Ono što je obilježilo ove izbore su i birački odbori. Mislim da po prvi put građani na neki način razumiju šta je problem, jer veliki broj njih nam je prijavljivao trgovine u mjesnim biračkim odborima. Veliki broj njih je i putem društvenih mreža na druge načine, dovodio tu priču do apsurda, pokušao ukazati na taj način na ovaj problem. Koalicija „Pod lupom“ obrađivala je i rezultate za člana Predsjedništva BiH na statistički reprezentativnom uzorku biračkih mjesta – kazao je on.

Dodao je da je izlaznost bila 50,3 posto.

– U pet općina i gradova svi članovi lokalnih i izbornih komisija nisu bili u prostorijama lokalne izborne komisije tokom noći. U 36 posto slučajeva pretežno svi članovi biračkog odbora su donosili materijale – kazao je Jovanović.

Dodao je da su se u 6 općina i gradova stvarale velike gužve prilikom primopredaje materijala.

– U 23 općine je zabilježen slučaj očigledno pogrešnog pakovanja materijala od strane biračkih odbora, a u tri općine zabilježena su oštećenja koja mogu ukazivati na to da je neko otvarao glasački materijal. Napominjem da su to rezultati koji su zaprimani jutros do 6 sati. Još uvijek se obrađuju – tvrdi on.

Istakao je da je u 6 lokalnih komisija priložen prigovor na njihov rad, a u 85 posto slučajeva nije bilo ponovnog brojanja, dok tamo gdje je bilo ponovnog brojanja većinom je to rađeno od strane biračkih odbora.

Pogrešno pakovanje

U tri općine/grada zabilježena su oštećenja koja mogu ukazivati na to da je neko otvarao glasački materijal. To se može odnositi na to da npr. nema pečata na vreći, pečati su labavi ili pečati se razlikuju od standardnih koji su na svim ostalim vrećama i sl.

U 88 posto slučajeva, predstavnici lokalnih izbornih komisija su radili standardnu provjeru materijala koji se predaje. U deset općina/gradova posmatrači su zabilježili da se ova procedura uglavnom poštuje.

U 18 općina/gradova, predstavnici LIK-a su otvarali vreće sa ciljem otklanjanja grešaka u obrascima ili pakovanju materijala.

Najčešće greške i/ili problemi koji se javljaju pri primopredaji biračkog materijala sa biračkih mjesta su: nezapečaćene vreće ili pogrešno pakovanje (29 posto slučajeva), greške ili pogrešno popunjeni obrasci (19 posto  slučajeva). U 46 posto slučajeva nije bilo problema pri primopredaju biračkog materijala, a 6 posto  slučajeva otpada na neke druge probleme.

U 22 općine/grada operateri koji unose podatke u JIIS nalaze na istoj lokaciji gdje se zaprima materijal. Posmatrači su naveli da u dvije općine/grada operateri nisu dobro obučeni za unos podataka, odnosno javljaju se poteškoće pri korištenju JIIS-a. Najčešći problemi prilikom unosa podataka u JIIS su da sistem pravi probleme pri unosu (12 posto slučajeva) i da operateri prave greške pri unosu (5 posto slučajeva). U 70 posto slučajeva nije bilo problema pri unosi, a ostali slučajevi se odnose na neke druge probleme. U 75 posto slučajeva kontrolor izbornih rezultata vršio je nadzor nad operaterima koji unose podatke u JIIS. U 23 posto slučajeva, posmatrači su izvjestili da kontrolori uglavnom vrše nadzor, uz par izuzetaka.

Posmatrači su ocijenili rad i aktivnosti lokalnih izbornih komisija na sljedeće načine: odličan u 62 posto slučajeva, vrlo dobar u 27 posto slučajeva, rad nekolicine lokalnih izbornih komisija je ocijenjen kao dobar ili zadovoljavajući, dok rad nijednog LIK-a nije ocijenjen kao loš.

Obrazac brojnog stanja

Hasan Kamenjaković rekao je da nepravilnosti kod pakovanja izbornog materijala zabilježene su 26 biračkih mjesta.

– Svi članovi biračkog odbora nisu potpisali obrazac brojnog stanja, obrasce sa zbirnim brojem rezultata na devet biračkih mjesta. Na 20 biračkih mjesta nije izvješena žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima. Na 25 biračka mjesta posmatrači su iskusili neku vrstu pritiska prilikom njihovog rada – kazao je on.

Povezani postovi

Održan 12. tradicionalni iftar u organizaciji Udruženja privrednika ”Biznis Centar” Jelah-Tešanj

Večeras u prelijepom ambijentu Grande Intermezzo-a održan je tradicionalni, dvanaesti ...

Firma MFC Sarajevo prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

Mladi fizičar iz BiH primljen na doktorske studije u Americi, i to kao najbolji

Dino Škrgić, student četvrte godine na Odsjeku za fiziku...