Izvoz ogrevnog drveta koči transport

Datum:

Nakon što je podignuta rampa za izvoz ogrevnog drveta iz BiH, proizvođači muku muče da obezbijede prevoz, jer osim što je transport poskupio, na povratak kamiona čekaju danima. 

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić naglasivši da nema dovoljno kamiona za izvoz drveta.

“Prevoznici su podigli cijene, do svake destinacije prevoz je skuplji za 300 do 400 eura, tako da smo sada u novom problemu. I kada odvezu drvo u Evropu, nemaju šta da tovare za BiH. Da se ne bi vraćali praznih kamiona, tovare za Srbiju, pa dok se vrate ovamo, prođe nekoliko dana”, rekao je Brkić podsjetivši da su, i dok je zabrana izvoza bila na snazi, proizvođači radili kako bi sačuvali radna mjesta i zaposlene.

On je dodao da jedna paleta ogrevnog drveta u Evropi košta oko 140 eura, dok se na domaćem tržištu prodaje po cijeni od 210 maraka sa PDV-om.

Brkić kaže da je potražnja za ogrevnim drvetom kod nas veoma mala i da su domaći potrošači snabdjeveni gotovo 97 odsto.

“Ko je mislio, drva je odavno obezbijedio i ne stoji priča da ovdje prodajemo po istoj cijeni kao na zapadu ili da će stanovništvo ostati bez ogreva”, istakao je Brkić dodavši da on uglavnom izvozi drvo pakovano u mrežice i kartone za koje ima ugovoren posao sa marketima na zapadu.

S druge strane, drvoprerađivači smatraju da je žalosno da se iz zemlje izvozi ogrevno drvo i da bi veću korist svi imali ukoliko bi sirovina ostajala u domaćim pogonima, a u Evropu slali proizvode veće finalne vrijednosti.

“Udruženje drvoprerađivača je mišljenja da ogrevno drvo ne treba da se izvozi, već da služi za ogrev stanovništva, za toplane. Drvo treba da se koristi za proizvodnju sirćeta, briketa i peleta, a tek ako nešto eventualno pretekne, da se cijepa. Ako su proizvođači svih navedenih proizvoda bez dovoljno sirovine da bi pojedinačni cjepači koji cijepaju i trupce izvozili i zarađivali, nije dobro”, rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo.

On smatra da bi odluka o izvozu cijepanog drveta što prije trebalo da bude izmijenjena. Naglašava da cijepano drvo u paletama nije proizvod i da je njegov izvoz potrebno što prije zaustaviti i snabdjeti stanovništvo jer ćemo, kako je naveo, doći u situaciju da domaće stanovništvo paletu plaća 300 maraka, što nikada nije bilo.

“Zaustavljen je izvoz peleta, a mnogo su veće potrebe stanovništva za ogrevnim drvetom i ostaće bez ogreva ili će ga plaćati po evropskim cijenama, što nije normalno i dovešće do situacije da građani koji nisu mogli nabaviti ogrev izađu na ulice”, rekao je Partalo.

Savjet ministara BiH je prošle sedmice na vanrednoj telefonskoj sjednici donio odluku kojom je dozvoljen izvoz ogrevnog drveta, a rampa ostaje spuštena za plasman u inostranstvo trupaca, peleta i briketa sve do 31. oktobra.

Razmjena

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za osam mjeseci ove godine BiH je izvezla drvo, proizvode od drveta i drveni ugalj u vrijednosti od 785,6 miliona maraka. Najviše tih proizvoda otišlo je u Njemačku, Srbiju, Hrvatsku i Italiju. U istom periodu BiH je uvezla navedene proizvode vrijedne 332,8 miliona maraka, najviše iz Hrvatske, Srbije, Češke i Austrije.

Izvor: Akta

Povezani postovi
Related

Policija traga za Ekremom (24). Jeste li ga vidjeli?

Općinski sud u Bihaću izdao je naredbu za raspisivanjem...

“Ibro iz Njemačke” prijetio članovima kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona...

Danas oblačno, na planinama moguć snijeg

U Bosni i Hercegovini danas pretežno oblačno vrijeme. Prije podne...

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran Zvizdić, zamjenici Čavara i Radmanović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne...