KŠ ZDK: Svi epidemiološki indikatori u padu, dominiraju lakše forme zaraze virusom COVID-19

/

U Zeničko-dobojskom kantonu su u periodu od 26. septembra do 02. oktobra potvrđena 123 nova pozitivna slučaja virusa COVID-19, što čini dnevni prosjek od 18 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 150, a sedmicu prije toga 167, navodi se u izvještaju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a koji je danas razmatrao Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Kada je u pitanju stopa smrtnosti, posljednje četiri sedmice zabilježeno je ukupno 10 smrtnih ishoda, od čega je u protekloj sedmici bilo 4 smrtna slučaja. Tokom posljednje sedmice broj novohospitaliziranih je bio 12, što čini sedmodnevnu stopu hospitalizacije od 3,3.

KŠ je zaključio da su svi sedmodnevni indikatori, incidenca, stopa mortaliteta i stopa hospitalizacije, u protekle četiri sedmice u padu, te da je slična situacija i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

-Na osnovu odnosa stope incidence, s jedne strane, i stope hospitalizacija i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se još uvijek radi o lakšim formama bolesti – zaključio je KŠ uz napomenu da je i dalje neophodno praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na promjene.

U ovom kantonu do sada je ukupno potvrđeno 38.612 slučajeva Covid-19, a od posljedica zaraze preminulo je 1.758 osoba.

KŠ je usvojio prijedlog epidemioloških mjera koje će, u formi naredbi, uputiti na usvajanje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...