U 79 inspekcijskih nadzora izrečene kazne u iznosu 150.100 KM

/

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Mostar, Novi Travnik i Livno izvršili su 79 inspekcijskih brzih kontrola takozvanih akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, trgovine na malo naftom i naftnim derivatima – benzinske pumpe, djelatnost priređivanja igara na sreću i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Nema evidencije

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 10 neprijavljenih radnika i 38 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskaliziranog fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, neplaćanja doprinosa zapečaćeno je 5 objekata, donesena su 4 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti i izdato je 68 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 150.100,00 KM.

Porezna uprava FBiH ističe da je kod svih kontrolisanih poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftom i naftnim derivatima – benzinske pumpe utvrđeno da ne evidentiraju promet preko fiskalnog uređaja u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

Igre na sreću

Također, prilikom kontrola priređivača igara na sreću klađenjem utvrđeno je da 6 kladionica u periodu poslije 18:00 sati ne evidentira promet u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima.

Aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu, stoga Porezna uprava FBiH poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...