Aktivnosti policijskih službenika na otkrivanju djela iz oblasti kriminaliteta

/

Protekli vikend za pripadnike Policijske stanice Maglaj bio je vrlo uspješan sa aspekta pronalaska počinilaca niza djela iz oblasti kriminaliteta, a radi se o teškim krađama.

“Policijski službenici su postupali u dva odvojena slučaja teških krađa. Detaljnom analizom je utvrđeno da se NN izvršilac ili više njih dovezu se na prostor podzemne garaže Tržnog centra Bingo i prate ciljano za njih interesantna vozila, uglavnom stranih registarskih oznaka. Nakon toga čekaju da vlasnik vozila izađe i u momentu kada želi zaključati vozilo, oni aktiviraju ometač za zaključavanje. Ometač nije pronađen na licu mjesta, ali je detaljnim pregledom video nadzora utvrđeno da se radi o vozilo, muškarcu i ženi sa psom, koja čuva stražu. Kada se vlasnik udalji, NN lice nesmetano otvara vozilo, otuđuje uglavnom skupocjene stavari: laptop, mobitele, prtljag i ostalo. Utvrdilo smo da su se ove osobe nakon izvršenja krivičnog djela svojim vozilom uputile u pravcu Zenice. Izvršenim daljnim provjerama utvrđeno je vlasništvo vozila uz saradnju sa policijskim službenicima PU I, vozilo je pronađeno, blokirano, lica su takođe pronađena, zatečena licu mjesta i lišena slobode. Izvršen je pretres prostorija koje su koristili, pronađeni svi predmeti iz oba krivična djela i oni će nakon dokumentovanja biti vraćeni vlasnicima. Na osnovu ova dva slučaja, rasvijetlili smo i identičan slučaj teške krađe iz aprila mjeseca gdje postoji osnovana sumnja da su ova lica počinila i to krivično djelo, takođe na prostoru podzemnih garaža Tržnog centra Bingo“, kazao nam je u razgovoru Salko Plančić, komandir Policijske stanice Maglaj.

Otkriven i zasad indijske konoplje na području Liješnice

Policijski službenici Maglaj imali su uspjeha i prilikom aktivnosti na sprječavanju i suzbijanju zloupotrebe droga.

“Planirane i koordinirane akcije u cilju sprječavanja zloupotrebe droga započete su krajem mjeseca jula i to je urodilo plodom lišenjem slobode četiri lica koja se bave zloupotrebom opojnih droga. Nastavkom akcije i planskim prikupljanjem informacija 23. septembra u Liješnici prilikom pretresa kuće, pomoćnih prostorija i vozila koje koristi O.E. pronašli i oduzeli 3,4 kilograma biljnog materijala koji svojim izgledom i mirisom asocira na marihuanu. Daljnjim provjerama, policijski službenici PS Maglaj dobili su dojavu od NN građanina da se na područje Liješnice nalazi i zasad indijske konoplje. Pretražujući taj vrlo nepristupačan teren, obrastao gustim rastinjem, uz samu rijeku Liješnicu, pronađen je veoma dobro skriven zasad. Pronađene su 23 stabljike, spremne za branje. Na tom prostru uočili smo brojne tragove djelovanja lica koja su tu boravila, pripremala biljni materijal za daljnju distribuciju. Na tom području pronašli smo još 4,2 kilograma biljnog materijala koji asocira na marihunu. Ne možemo sa sigurnošću reći da se radi o povezanim slučajevima, a daljnja istraga daće potrebne odgovore“, dodao je Salko Plančić, koji je na dužnost komandira Policijske stanice Maglaj stupio prije nešto više od tri mjeseca.

Građani su policiji najbolji partneri u cilju suzbijanja svih oblika kriminaliteta

Saradnja između građana i policije izuzetno je važna, ne samo kada se radi o borbi protiv zloupotrebe droga, nego i otkrivanja drugih djela iz oblasti kriminaliteta.

“Rad policije u zajednici mora se poboljšati kao i u svim evropskim zemljama, jer građani su policiji najbolji partneri u suzbijanju svih oblika kriminaliteta. Jedan od prioriteta mog budućeg djelovanja biće borba protiv zlouporebe opojnih droga, a sve se uspješnije može realizovati uz podršku i saradnju građana“, dodao je komandir Plančić.

Koliko je važna saradnja građana i policije vidjelo se nedavno, kada je jedan građanin, anonimno, prijavio osobu koja se kreće u pravcu Maglaja, da kod sebe ima automatsku pušku i veću količinu municije, kao i narkotičkih sredstava.

„Brzom intervencijom policijskih službenika u Gornjoj Kosovi, zaseok Husići, vozilo je zaustavljeno, pregledom je pronađeno vatreno oružje. Naredbom Tužilaštva ZDK vozilo je prebačeno na službeni parking, a dan kasnije, po naredbu Općinskog suda, izvršen pretres vozila. Pronađena je automatska puška, veća količina municije, kao i narkotička sredstva-bijela, praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed. Lice koje je upravljalo vozilom predato je na daljnjem postupanje Kantonalnom tužilaštvu ZDK i određen mu je pritvor“, pojasnio je komandir Salko Plančić.

Dolaskom na mjesto komandira PS Maglaj Salko Plančić je najavio odlučnu borbu protiv svih onih koji krše zakon. „Ne bojim se. Nema nedodirljivih i pred zakonom su svi isti“, poručio je Plančić na kraju razgovora, piše Maglaj.net. 

Povezani postovi

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...

Mirela Buljubašić pristupila Našoj stranci Tešanj

Mirela Buljubašić, magistrica književnosti naroda BiH i b/h/s jezika,...