Stranci u sve većem broju dolaze raditi u BiH

/

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova donio odluku i u značajnoj mjeri povećao kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH.

Kako se navodi u objavljenoj odluci, broj dozvola u prerađivačkoj industriji za FBiH je s predloženih 70, povećan na 300, i to na prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

“U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom predlagač je prvo predložio izdavanje pet dozvola za FBiH, a nakon reagovanja UP FBiH, broj dozvola je povećan na 110. U oblasti građevinarstva umjesto predloženih 30 za FBiH, broj dozvola je povećan na 320. U djelatnosti prevoza, skladištenja i veza broj dozvola je s 10 povećan na 20. U oblasti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva s ranije predloženih 30, angažmanom Udruženja broj dozvola u FBiH je povećan na 150. Što se tiče djelatnosti informacija i komunikacija, broj dozvola je s predloženih 10 u FBiH povećan na 110”, navodi se u Odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2022. godinu.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravljaju odluku nadležnih da povećaju kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH, i to naročito u proizvodnim i uslužnim djelatnostima.

“Ovo je trenutno dovoljan, ali ipak ne i potreban uslov za liberalizaciju tržišta radne snage. Procedura za dobijanje dozvole za zapošljavanje stranaca u Federaciji BiH traje oko šest mjeseci. Pozivamo nadležne institucije da što prije preduzmu neophodne korake kako bi pojednostavili procedure, skratili rokove, smanjili broj neophodnih dokumenata za odobrenje uvoza radne snage i omogućili kompanijama da do potrebne radne snage, koju ne mogu naći na tržištu BiH, dođu pravovremeno”, pojasnili su iz Udruženja.

Dodali su da godinama kontinuirano upozoravaju na nedostatak radne snage, naročito u proizvodnom i uslužnom sektoru, te su u više navrata insistirali na povećanju kvota za izdavanje radnih dozvola strancima.

Prema njihovim podacima, u ovome trenutku na tržištu radne snage u BiH nedostaje oko 30.000 radnika, posebno u proizvodnim djelatnostima poput građevine, drvne i hemijske industrije i tako dalje.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je Savjet ministara samo potvrdio odluku entitetskih vlada.

“Ovo nije ništa novo, već samo verifikacija odluka. Što se tiče naših poslodavaca, ovo nije novo povećanje broja stranih radnika. Ove godine je odobreno oko 1.200 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca. Ono što znamo je da ih trenutno ima dovoljno, ali Vlada RS je obećala, ukoliko bude potrebe, da će povećati broj dozvola”, kazao je Trivić.

Na pitanje kolike su stvarne potrebe poslodavaca za zapošljavanjem stranaca, Trivić odgovara da ih zasad ima dovoljno te, ako bude potrebe, tražiće da Vlada RS donese odluku o povećanju kvote.

“Ono što je sigurno jeste da će naredne godine ići i više od ovih 1.200 radnih dozvola, jer su tek nedavno počeli da dolaze strani radnici u Republiku Srpsku”, zaključio je Trivić.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...