Nakon podizanja kamatne stope: Euro pao za više od 1 posto u odnosu na dolar

/

Nakon što je Evropska centralna banka (ECB) podigla kamatne stope, euro je pao više od 1 posto jučer, ispod pariteta s dolarom.

Podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazali su da se najveća svjetska ekonomija oporavila više od očekivanog u trećem tromjesečju.

Rast eurozone

Svoju kamatnu stopu za 75 baznih bodova podigla je ECB i to na 1,5 posto. To je najviši iznos od 2009. godine, a sve u nastojanju da spriječi da se brzi rast cijena ukorijeni. Daljnja povećanja stopa gotovo su sigurna, ali s obzirom na slabljenje ekonomije, tempo je predmet rasprave.

Dok su se rizici za izgled za rast eurozone pomaknuli prema dolje, centralna banka postigla beznačajan napredak u uklanjanju monetarnog prilagođavanja kroz tri uzastopna povećanja stopa, rekla je predsjednica ECB-a Kristin Lagarde (Christine) na konferenciji za novinare.

– Općenito gledano, čini se da je Lagarde naznačila zaokret, a da to nije eksplicitno rekla – rekli su devizni stratezi u TD Securities.

Godišnja stopa

Sa jednomjesečneg najvišeg nivoa, euro je pao od 1,0094 u odnosu na dolar ranije tog dana da bi se vratio ispod pariteta s američkim dolarom nakon odluke ECB-a o stopi. Jedinstvena valuta oslabila je 1,1 posto na 0,9969 u 3:20 ujutro. EDT (1920 GMT).

Dolar je ojačao nakon što su podaci pokazali da je bruto domaći proizvod SAD-a porastao po godišnjoj stopi od 2,6 posto u prošlom tromjesečju, okončavši dva uzastopna tromjesečna smanjenja proizvodnje koja su izazvala zabrinutost da je ekonomija u recesiji.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će se rast BDP-a oporaviti po stopi od 2,4 posto.

Jače cifre o BDP-u od očekivanih uslijedile su nakon niza slabijih od predviđanja ekonomskih podataka posljednjih sedmica koji su izazvali zabrinutost zbog uticaja agresivnog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi na ekonomiju, piše Reuters.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...