Amerikanka koja je obučavala djevojčice kako da koriste oružje osuđena na 20 godina zatvora

/

Na dvadeset godina zatvora osuđena je Alison Fluke-Ekren (Allison) iz Kanzasa. Ona se tereti da je vodila isključivo ženski bataljon terorističke organizacije ISIL. 

Nakon što je neko vrijeme provela u Libiji i Iraku, Fluke-Ekren, koja tečno govori arapski, turski i engleski, otputovala je u Raku (Raquu) u Siriji 2016. godine

Specijalizirana obuka

Njena djeca su svjedočila na sudu protiv nje. Priznala je da je vodila bataljon Hatiba Nusajbah (Khatiba Nusaybah) u kojem se nalazilo oko 100 žena i djevojčica, od kojih neke nisu bile starije od deset godina.

Kako koristiti automatsko oružje, detonirati granate i samoubilačke pojase bio je njen posao obučavajući pripadnice.

Neki pripadnici također su prošli specijaliziranu obuku iz borilačkih vještina, medicinske pomoći i taktike vožnje, navodi se.

Maltretiranje i zlostavljanje

Obučavala je više od 100 žena i djevojčica, uključujući i neke koje su imale 10 godina, stoji u saopćenju. Kako bi izbjegla da je uhvate američke vlasti, Fluke-Ekren je rekla osobi, koju je tužilaštvo identificiralo kao svjedoka, da pošalje poruku rodbini da je umrla.

Jedna od kćerki Fluke-Ekrena bila je među onima koji su rekli da je prošla takvu obuku. Osim nje i sin Fluke-Ekrenina pozvali su suca da izrekne maksimalnu kaznu. Rekli su da ih je majka fizički i seksualno zlostavljala, a maltretiranje su detaljno opisali u pismima sudu. Fluke-Ekren je negirala zlostavljanje.

Kći, Lejla Ekren (Leyla), rekla je da je “žudnja za kontrolom i moći” nagnala njezinu majku da odvede porodicu preko pola svijeta kako bi pronašla terorističku skupinu koja bi joj omogućila procvat.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...