Papirni dnevnici uskoro prošlost

/

Osnovnim i srednjim školama na području Unsko sanskog kantona isporučeno je 600 prenosnih računara u sklopu projekta digitalizacije ovdašnjeg obrazovanja čija vrijednost iznosi 900 hiljada maraka.

Prema riječima Almina Hopovca, resornog ministra obrazovanja u Vladi USK, cilj svega je da se do kraja ove kalendarske godine konvencionalni dnevnici, način ocijenjivanja te upravljanja podacima i informacijama u potpunosti zamijene digitalnim modelom.

“Na ovome smo radili u proteklih godinu dana, a rukovodstvima škola dat je zadatak da ažuriraju i pripreme školsku građu za elektronski unos podataka i njihovo uvezivanje u jedinstveni sistem koji bi početkom iduće školske godine trebao zaživjeti. Ovisno o potrebama svaka škola je dobila odgovarajući broj laptopa”, istakao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, kompletan obrazovni sistem će u elektronskoj platformi na internetu biti dostupan svim akterima u obrazovnom procesu.

“Učenici, nastavnici i direktori će imati uvid u sve potrebne podatke, a roditelji učenika biće upoznati s tim kako uče njihova djeca. Cilj svega je transparentan i kvalitetniji sistem obrazovanja. Ovo je važan projekat za nas, jer moramo odgovoriti izazovima modernog doba. Bez ovakve opreme to jednostavno nije moguće, a namjeravamo da i u budućem periodu nastavimo s ovakvim koracima i pojačamo internetsku konekciju u svim školama”, istakao je Hopovac.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu su okončane tenderske procedure, te izabran dobavljač opreme koja je naposlijetku dostavljena ovdašnjim obrazovnim ustanovama.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...