Galijašević: SDA u ZDK pregovara sa HDZ-om, DF-om, NES-om…

Datum:

Prema rezultatima Općih izbora u Skupštini ZDK, SDA je osvojila 11 mandata, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad i SDP po pet mandata, DF/GS, NiP i HDZ-a po tri mandanata, zatim NES i SBB po dva i NS jedan mandat.

Pregovori o formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu za formiranje vlasti uveliko su u toku. Stranka demokratske akcije ne sumnja da će sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, Narodnim evropskim savezom i dva nezavisna zastupnika formirati većinu uprkos koalicionom sporazumu “osmorke”.

Prema rezultatima Općih izbora u Skupštini ZDK, SDA je osvojila 11 mandata, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad i SDP po pet mandata, DF/GS, NiP i HDZ-a po tri mandanata, zatim NES i SBB po dva i NS jedan mandat.

Miralem Galijašević, predjednik Kantonalnog odbora SDA, za Faktor je rakao kako je uvjeren da će SDA i ovaj put formirati većinu.

– Mi imamo ovu većinu koja je bila i u protekle četiri godine. Dakle, SDA, HDZ, NES i dva nezavisna zastupnika. To je bila minimalna većina koju imamo i za koju smo smatrali da je OK. Međutim, sad imamo ovaj novi momenat, ove “osmorke” koja je potpisala koalicioni sporazum, tako da mi nastavljamo razgovore. Do sada smo pregovarali sa HDZ-om koji je neupitan pratner, zatim sa NES-om, sa SBB-om, odnosno sa dva nezavisna zastupnika i sa DF-om. Vidimo da HDZ i DF čekaju stavove centrala, tako da na određen način imam osjećaj da pojedinci kupuju vrijeme, ali ja sam uvjeren da ćemo mi u ZDK napraviti većinu – ističe Galijašević.

Dakle, iako je NES prije dva dana potpisao koalcioni sporazum sa još sedam stranaka (SDP, NiP, NS, SBiH, Pokret za nove generacije, PDA i Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad), Galijašević vjeruje da će oni dogovoriti koalicijoni sporazum sa SDA.

– Oni su kazali da žele u koaliciju sa SDA i da im centrale, poslije ovog slučaja “osmorke”, potvrde stavove, zbog čega su pregovori tu malo stali. Međutim, imamo stalne kontakre, stalne razgovore i ja se nadam da ćemo mi u narednom periodu kroz ovaj program imati stranaka koje traže određena programska usaglašavanja i da ćemo doći do nekog rezultata. Nisam se s njima sastao poslije potpisivanja koalicionog sporazuma “osmorke”, ali ne sumnjam da je NES ipak opredjeljen za koaliciju sa SDA, međutim to ne mogu tvrditi kategorički. Do sada su bili zainteresovani – rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona, piše Faktor.

Povezani postovi
Related

Ovo su ovjerene liste CIK-a iz Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda PFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina ovjerila je 11...

Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju ‘izvisiti’?

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada...

Žestoka politička utakmica: Ko će s kim, SDA, SDP i DF u vlast, mogu li HDZ i SNSD biti izbačeni

Iako se nakon oktobarskih izbora nekoliko predsjednika stranaka koje...

Novi predsjednik Kantonalne organizacije NES-a je gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović

Kako saznajemo iz izvora bliskih NES-u novi predsjednik Kantonalne...