Previše gledanja u ekrane potiče raniji pubertet

/

Redovno izlaganje plavom svjetlu tableta i pametnih telefona može promijeniti nivo hormona i povećati rizik od ranog puberteta, pokazali su rezultati studije na štakorima, predstavljene godišnjem sastanku Evropskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju.

Duže izlaganje plavom svjetlu povezano je s ranim početkom puberteta kod ženki štakora, koje su imale i niže nivoe melatonina, više nivoe određenih reproduktivnih hormona i fizičke promjene u jajnicima.

Korištenje mobilnih uređaja koji emituju plavo svjetlo već je povezano s poremećenim obrascima spavanja kod djece, ali sadašnji rezultati pokazuju da mogu postojati dodatne opasnosti za razvoj u djetinjstvu i buduću plodnost.

Posljednjih je godina nekoliko studija izvijestilo o porastu ranog puberteta kod djevojčica, posebno tokom pandemije Covida-19. Povezanost između izlaganja plavom svjetlu i smanjenog nivoa melatonina sugerira da bi povećano vrijeme provedeno ispred ekrana moglo igrati ulogu u ovom porastu.

Turski istraživači istražili su uticaj plavog svjetla na ženke štakora koje su izlagane ciklusima plave svjetlosti od šest ili 12 sati. Prvi znakovi puberteta javili su se znatno ranije u obje grupe izložene plavom svjetlu, a što je izlaganje trajalo duže, to je pubertet nastupio ranije.

Štakori izloženi plavom svjetlu takođe su imali smanjene nivoe melatonina i povišene nivoe specifičnih reproduktivnih hormona, a uočene su i fizičke promjene u tkivu jajnika, sve u skladu s početkom puberteta. Nakon 12 sati izlaganja pokazali su se i neki znakove oštećenja stanica i upala u jajnicima.

“Budući da je ovo studija na štakorima, ne možemo biti sigurni da će se ovi nalazi ponoviti kod djece, ali podaci sugerišu da bi se izlaganje plavoj svjetlosti moglo smatrati faktorom rizika za raniji početak puberteta”, upozorava voditeljka istraživanja dr. Aylin Kilinç Uğurlu.

Teško je kod štakora oponašati izlaganje plavoj svjetlosti ekvivalentno djetetovom korištenju tableta, ali vremenska tačka puberteta kod štakora je otprilike jednaka onom kod ljudi, ako se prilagodi kraćem životnom vijeku štakora. Hormonske promjene koje se kod ženki štakora događaju tokom pretpuberteta i puberteta takođr su usporedive s ljudskim.

Dakle, uprkos ograničenjima studije, ovi nalazi podupiru potrebu za daljnjim istraživanjima potencijalnih uticaja izlaganja plavom svjetlu na zdravlje, nivoe hormona i početak puberteta kod djece.

Dotad, dr. Kilinç Uğurlu preporučuje da se “upotreba uređaja koji emituju plavo svjetlo svede na najmanju moguću mjeru kod djece prije puberteta, posebno naveče kada izloženost može imati najviše učinaka na promjenu hormona”, prenosi bug.hr.

Povezani postovi

Turizam se dogodine vraća na nivo iz 2019.

Svijetom je do kraja septembra ove godine putovalo 975...

Koliko porodica na hranu troši danas, koliko prije 14 godina godina, a koliko u SFRJ

Prosječna bh. porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku...

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a...

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...