Napreduje druga dionica autoputa Koridor 5C kod Doboja

/

Napreduje gradnja druge dionice autoputa Koridor 5C kod Doboja. Na dobojskoj obilaznici trenutno se premoštava rijeka Bosna i gradi most “Kostajnica”.

U zimu bi trebalo da počnu radovi u tunelu kroz Putnikovo Brdo.

Most “Kostajnica” biće dug 330 metara. Cijela konstrukcija ovog mosta sastoji se od dijelova koji se jedan po jedan izrađuju, a potom stavljaju na već izgrađene stubove.

Na gradilištu je između 300 i 400 radnika, koji rade u dvije smjene. Žele prije zime da završe što više posla.

Gradnja se, kažu u Autoputevima nesmetano odvija i na dionici autoputa Bijeljina-Rača, a uskoro slijedi i početak gradnje petlje “Aerodrom”.

“Očekuje se brzo avansna garancija od kineske kompanije koja je dobila izgradnju dionice Brčko-Vukosavlje, tako da bi i tu radovi trebalo da krenu punim zamahom”, kaže direktor Autoputeva Republike Srpske Slobodan Stanarević.

Kako će se finansirati gradnja dionice Doboj-Vukosavlje znaće se naredne sedmice nakon sastanka sa Evropskom komisijom. Ne bude li postignut dogovor, ta dionica gradiće se uz koncesiju.

Očekuje se da iduće godine most “Kostajnica” bude u funkciji kako bi izvođač mogao nesmetano da transportuje materijal i nastavi gradnju vijadukta. Gradiće se i potporni zid te dva tunela kroz Putnikovo Brdo. Zbog svega toga ova dionica Koridora 5C smatra se najzahtjevnijom od svih dionica autoputeva kroz Republiku Srpsku.

Izvor: Akta

Povezani postovi

Znate li da je Abdulah Sidran tri godine živio u Tešnju?!

"Istina je, dobio sam potvrdu iz CIPS-a. Novi sam...

Samir Bajrić podnio ostavku na mjesto predsjednika Mjesne zajednice Šije

Nakon što je prošle godine Jasmin Čajić dao ostavku...

Firma ADENAL Jelah prijatelj Mješovite srednje škole Tešanj

U okviru projekta "Jedan privrednik, jedna učionica", kojeg provodi...

Maglajlije obradovale više od 100 pacijenta u Općoj bolnici Tešanj

Ko od vas osvane u miru i sigurnosti svoga...