Danas konsultacije sa Dodikom: Pozvani predstavnici parlamentarnih stranaka

/

Formiranje Vlade RS glavna je tema konsultacija novoizabranog predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Između ostalog, ranije je najavljeno da se od njih očekuje i da se izjasne da li će biti dio široke koalicije, radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. Poziv je upućen svim liderima stranaka u RS.

DNS i SPS se odazvali pozivu, Vukanović odbio

– Sve parlamentarne partije su pozvane, ko dođe, ja ću ih primiti, razgovarati sa njima, vidjeti šta su njihova politička gledanja na RS, oni koji ne dođu i njima hvala. Ko će doći, a ko neće doći, hoće li šepav, ovakav ili onakav, snažan ili nejak to je njihov problem – poručio je Dodik.

DNS i SPS podržavaju inicijativu nacionalnog jedinstva. Odazvat će se pozivu na sastanak.

– Moramo sačuvati institucije RS, ne smijemo dozvoliti da srpski član predsjedništva bude preglasan i uvijek moramo obezbijediti dvotrećinsku većinu za veto srpskog člana predsjedništva – kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Zamjera im to Nebojša Vukanović. Između redova je poručio da njega u priči o širokoj koaliciji neće biti, koju je opisao u svom stilu.

– Ne želim učestvovati u njegovim predstavama i igrokazima, davati nekakav privid legitimiteta i normalnosti njegovim uzurpacijama. Zbog toga Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića se neće odazvati pozivu na lažne “konsultacije” – rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

“Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih”

Na sastanak čini se neće ni PDP-ovci, a isti slučaj je i sa SDS-om. Ranije su iz obje stranke poručili da na sastanak neće doći.

Za razgovore su spremni u NPS-u Darka Banjca. Odzavat će se sastanku i iznijeti svoje stavove.

– Mi hoćemo da budemo dio rješenja. Imamo želju i hoćemo da ostvarimo svoju želju, mi hoćemo da učestvujemo i da damo svoj doprinos kako bi rezultati Vlade RS bili što bolji – poručio je Darko Banjac predsjednik NPS-a.

Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih, poruka je iz Ujedinjene Srpske.

– Mislimo da je to čin i demokratske i lične i nacionalne odgovornosti, ali i čin lične kulture. Možete da se ne slažete sa predsjednikom, ali on je predsjednik vaše RS i morate da se odazovete i na sastanku sa njim možete da kažete sve u skladu šta vi ili vaša politička partija mislite – kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Izvor: Avaz

 

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...