Dodik: RS je spremna da podrži BiH na putu ka EU, ali ne damo saglasnost za NATO

/

Predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da osjeća da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na RS i Srbiju kako bi pojačao rješenja koja oni žele nametnuti, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku u Beogradu.

– Dogovorili smo da nakon formiranja Vlade u RS koje će se desiti u prvoj sedmici decembra, da se održi zajednička sjednica Vlade RS i Vlade Srbije. Veoma je važno istaći da opredjeljenje da se nastavi saradnja na projektima.

Mi razumijemo da Srbija apsolutno stoji iza Dejtonskog sporazuma i da je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH što je za nas uredu, ali isto je tako važno što predsjednik Srbije zna da RS ugrožena sa stanovišta ustavnog prava i da su ugrožena ljudska prava. Da osjećamo da je BiH naša najveća mora. Ukoliko se ne uspijemo vratiti na pozicije, ne vidimo razloga da u BiH možemo dati doprinos takvom jednom antiustavnom putu BiH – rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali i oko problema u Prištini.

– Stojimo iza našeg naroda na Kosovu. Složene okolnosti u kojima živimo traže dodatne napore. I vezano za Prištinu i sukob u Rusiji. RS je spremna da izrazi svoju podršku putu BiH ka EU, ali ne damo saglasnost za NATO put. Mi sarađujemo, ali nikakve odluke se neće donositi da se vrši integracija BiH prema NATO-u – rekao je Dodik.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...