Dodik: RS je spremna da podrži BiH na putu ka EU, ali ne damo saglasnost za NATO

/

Predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da osjeća da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na RS i Srbiju kako bi pojačao rješenja koja oni žele nametnuti, te da je o tome upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na današnjem sastanku u Beogradu.

– Dogovorili smo da nakon formiranja Vlade u RS koje će se desiti u prvoj sedmici decembra, da se održi zajednička sjednica Vlade RS i Vlade Srbije. Veoma je važno istaći da opredjeljenje da se nastavi saradnja na projektima.

Mi razumijemo da Srbija apsolutno stoji iza Dejtonskog sporazuma i da je zemlja koja ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH što je za nas uredu, ali isto je tako važno što predsjednik Srbije zna da RS ugrožena sa stanovišta ustavnog prava i da su ugrožena ljudska prava. Da osjećamo da je BiH naša najveća mora. Ukoliko se ne uspijemo vratiti na pozicije, ne vidimo razloga da u BiH možemo dati doprinos takvom jednom antiustavnom putu BiH – rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali i oko problema u Prištini.

– Stojimo iza našeg naroda na Kosovu. Složene okolnosti u kojima živimo traže dodatne napore. I vezano za Prištinu i sukob u Rusiji. RS je spremna da izrazi svoju podršku putu BiH ka EU, ali ne damo saglasnost za NATO put. Mi sarađujemo, ali nikakve odluke se neće donositi da se vrši integracija BiH prema NATO-u – rekao je Dodik.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Broj gladnih u BiH raste: Svaka peta osoba živi ispod granice siromaštva

Građani Bosne i Hercegovine strahujući odlaze u kupovinu. Nisu...

Koliko dijaspora šalje novca u BiH: “Transfuzija bez koje bi život bio puno teži”

Bh. dijaspora iz godine u godinu sve je brojnija,...

Mi smo genijalna nacija. U kladionicama u Federaciji BiH prošle godine uplaćeno dvije milijarde KM

Većina maloljetnika, čak njih 70% barem je jednom odigralo...

(Ne)rješavanje stambenog pitanja mladih: Kako s 12.000 KM kupiti stan od 200.000 maraka

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite...