Vlada ZDK usvojila Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije KBZ-a

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, za koji će u naredne dvije godine izdvojiti po tri miliona KM – potvrdio je nakon sjednice ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

Radi se o aktu kojeg su bili u obavezi usvojiti kako bi ta bolnica dobila od Vlade Federacije BiH 23.000.000 KM, koliko će zeničkoj bolnici pripasti u naredne dvije godine, a po Odluci o konsolidaciji i restruktuiranju bolnica u FBiH.

-Naša je obaveza bila da, u smislu održavanja likvidnosti KBZ-a, u sljedeće dvije godine obezbijedimo iznos od tri miliona KM koji su već ranije bili u budžetu ZDK-a za 2021. i 2022. godinu. Procesom preraspodjele, ta sredstva će umjesto za Covid-19 biti utrošeni u popravljanje likvidnosti KBZ, a što će omogućiti i priliv ovih sredstava od Vlade FBiH bez kojih bi KBZ u budućem periodu bila u vrlo teškoj situaciji – istakao je Jupić.

Kako navodi, cilj je da KBZ i Opća bolnica Tešanj koja je također obuhvaćena pri raspodjeli sredstava za kosnolidaciju, nakon isteka tog perioda budu likvidne te da nesmetano posluju. Vlada ZDK danas je izdvojila i oko milion KM za izmirenje svojih obaveza za nabavku i servisiranje opreme te nekih građevinskih radova u KBZ-u.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac napominje da su bili u obavezi da usvoje Program utroška sredstava koja će im transferirati Vlada FBiH i Vlada ZDK. Izrazio je zadovoljstvo što je kantona vlada kao osnivač KBZ-a, ovim činom ispunila svoje obaveze.

-Uz veliko razumijevanje Vlade ZDK i našeg kantonalnog ministarstva uspjeli smo završiti sve procedure te podijeliti za sljedeće godine sredstva koja ostaju u istom iznosu koji su bili i u ovim covid-godinama. Ta će sredstva biti kao podrška u ispunjavanju određenih obaveza KBZ-a, što će osigurati likvidnost i poslovanje koje će biti u skladu sa zahtjevima ovog programa i sa zakonom – ocijenio je Skomorac.

KBZ će, dodao je, novcima Vlade FBiH oko 20 miliona KM utrošiti za “krupne investicione zahvate koji su potrebni u sljedećem periodu da se, u skladu s već izvjesnim dobijanjem statusa univerzitetske bolnice, podigne i nivo zdravstvene usluge”.

-Podrška od Vlade ZDK bit će usmjerena za finansiranje edukacije doktora, za specijalizacije i subspecijalizacije, a što će svakako značajno pomoći. Mora se zanavljati kadar kojeg je sve manje, a i ovo je veliki doprinos Vlade ZDK za održavanje mladih doktora u državi, a nama stvara mogućnost da ih što više angažiramo te da podignemo nivo zdravstvene usluge. Mi svake godine imamo oko 70 doktora na specijalizaciji – navodi Skomorac.

Finansijska konsolidacija zdravstvenih ustanova, kako je rekao, pokazala je kako neke ustanove u FBiH nisu poštovale obaveze prema radnicima, ali je KBZ izmirila sve obaveze te radnicima platila sve što im pripada.

Vlada ZDK usvojila Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije KBZ-a

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...