Stranci bi uskoro mogli lakše do njemačkog državljanstva, moguće je i u roku od tri godine

/

Stranci bi uskoro mnogo lakše mogli dobiti njemačko državljanstvo, neki čak i za tri godine. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke je potvrđeno da ta reforma, dogovorena u koalicionom sporazumu, napreduje.

Reforma njemačkog Zakona o državljanstvu, dogovorena u koalicionom sporazumu Socijaldemokratske partije (SPD), Zelenih i Slobodne demokratske stranke (FDP), otišla je korak dalje. Nacrt zakona je skoro gotov i ubrzo će biti poslan ostalim ministarstvima – izjavio glasnogovornik ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser (SPD).

Njemački pasoš nakon pet ili čak tri godine

Prije svega oni koji već više godina žive u ovoj državi trebali bi lakše postati njemački državljani. Umjesto osam godina, kao što je trenutno slučaj, državljanstvo bi trebalo biti moguće dobiti već nakon pet godina boravka u Njemačkoj.

U slučaju “posebnih integracionih doprinosa” to bi trebalo biti moguće čak i nakon tri godine – na primjer, ako su useljenici pokazali poseban akademski, profesionalni ili dobrovoljni angažman ili posebno dobro vladaju jezikom.

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj trebala bi automatski dobiti pravo na njemačko državljanstvo ako jedan od roditelja unazad pet godina posjeduje stalnu boravišnu adresu u Njemačkoj. Do sada je to pravilo važilo tek nakon osam godina.

Manje barijere za osobe starije od 67 godina

Za osobe starije od 67 godina, Faeser želi ukinuti formalne potvrde o poznavanju njemačkog jezika koje su do sada bile tražene. Umjesto toga, trebala bi biti dovoljna “sposobnost verbalnog razumijevanja”. Za pripadnike ove starosne grupe bi trebao izostati i do sada traženi test znanja o društvenom i pravnom poretku u Njemačkoj.

Ovom reformom bi trebalo značajno biti olakšano i posjedovanje više državljanstava. Već duže od 15 godina je za više od polovine svih novih državljana odobreno posjedovanje više državljanstava, navodi se u nacrtu zakona u koji je njemački javni servis (ARD) imao uvid.

Kritika opozicije

Vođa opozicione parlamentarne frakcije Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Thorsten Frei (CDU) kritikovao je planirane izmjene.

“Njemački pasoš ne smije postati jeftina roba”, rekao je u izjavi za medije.

Njegova zamjenica Andrea Lindholz (CSU) je konstatovala da se strancima u Njemačkoj time uskraćuje podsticaj da se integrišu, piše Deutsche Welle (DW).

Povezani postovi

Pet medalja za takmičare KBS ARENA Tešanj

Takmičari  KBS Arena Tešanj sudjelovali su na 1. kolu...

KK Gradina Tešanj domaćini završnog turnira Final Four za ulazak u A1 Ligu BiH

Nakon pobjede u Zenici u posljednjem kolu rezultatom 76:83,...

Veliki uspjeh za FT Tešanj u play-offu za Premijer futsal ligu BiH

U uzbudljivoj utakmici play-offa za prvaka, FT Tešanj je...

Takmičari Taekwondo Akademija Tešanj-Šije uspješni na Državnom prvenstvu

Takmičar Taekwondo Akademija Tešanj-Šije su nastupali u Sarajevu, u dvorani...