Sve se okrenulo: Iz Neuma idu po hranu i kozmetiku u Hrvatsku jer je jeftinije

/

Neum, bivši najveći dubrovački poslijeratni tržni centar umnogome se promijenio. Trgovine su se preobrazile u porodične mini-hotele, a mnoge cijene u prodavnicama koje još rade skuplje su nego u preskupom Dubrovniku. Sada iz Neuma idu po hranu u susjednu Hrvatsku.

“Cijene su skočile u nebesa: ulje je 7 konvertibilnih maraka! Pola namirnica skuplje je nego u Hrvatskoj pa tamo idemo u spenzu. Ali ne u Dubrovnik, nego u Neretvu, u Lidl i Plodine koji su usput kad idemo u Čapljinu ili Mostar. Ugostitelji još drže prihvatljive cijene, ali je hrana poskupjela barem 30 posto, kozmetika i ostalo još i više! A Lidl i Plodine česte imaju akcije pa je u Hrvatska sve još povoljnije. Ovdje najviše akcija ima Konzum, ali je generalno najpovoljniji Neretvanac. Sve im je uredno i povoljno”, otkrivaju mještanke Maja Sentić i Marica Džono za Dubrovački vjesnik.

Uloga sidra

Kako je prosječna plaća u Federaciji BiH u septembru 1.138 KM (580 € ili 4.381 kune), svaka se marka dobro obrne prije nego se potroši.

“Promet još nije uočljivo pao a zbog inflacije i poskupljenja je zapravo veći. I da nema Pelješkog mosta, promet bi pao jer se hrana više ne smije unositi u Hrvatsku koja je, kao i EU, zaštitila svoje tržište. Zbog prevelikih kazni kupcima se ne isplati riskirati. Skupoća se dosta osjeti na kupovnoj moći, ali se ovdje još relativno dobro živi. Iako mediji najavljuju recesiju, još nismo u pravoj krizi. I naši koji odavno rade u Njemačkoj tvrde da ni tamo nije kao što je bilo i da se žele vratiti.

Kriza je svugdje, ali ovdje kažu da nam je tako cijeli život, a naravno da je kriza onom ko je olako dolazio do novca! Za isti novac treba više raditi i opet ni približno kupiti kao prije. Lakše dišemo jer imamo turizam. Ovdje pitaju za visinu plaće, ali ne i kako se s njom preživi! Ove je godine sezona bila čak mjesec i po duža. Daj Bože da traje cijelu godinu”, kaže poslovođa Konzuma Luca Glavić.

Preskupa struja

Na opasku da u Hrvatskoj ove zime mnogi hoteli neće raditi zbog preskupe struju, dodaje:

“Bože sačuvaj kako je poskupjela! Ovdje još nije!”

Očito, znatno jeftinija energija ima ulogu sidra i faktora koji odlučujuće sputava rast već previsokih cijena. Svjesni su toga i privrednici.

“I nakon silnih poskupljenja, cijene ugostitelja u Neumu su 20 posto jeftinije nego u Metkoviću i Opuzenu, a još u više u odnosu na Dubrovnik. Tranzit je smanjen, ali još imamo gostiju jer je preko Neuma 17 km kraće, a sad kad nije sezona, čak i brže jer Ston ne usporava saobraćaj”, priča Ivan Njavro iz caffea Marinero.

Njegove riječi potvrđuju gosti kafića. Dobacuju da više nema saobraćajnih gužvi kao nekad, ali da gužva donosi i pozitivno i negativno, da od nje žive ali da gosti bez nje više uživaju.

Hrana i piće

Cijene i ulogu energije komentira i medicinska sestra Monika Arapović s Pelješca.

“Nešto slavimo, došli smo počastiti se. Ovdje smo uvijek zadovoljni i uživamo, cijene hrane i pića su pristupačne jer su restorani u Dubrovniku preskupi. Za usporedbu, u ovoj smo pizzeriji prošli 50 posto jeftinije nego u gradu. Ne znam kako je u Neretvi jer tamo rijetko idem, a mislim da je bitni razlog za to još uvijek stara cijena struje u BiH. Znam to jer u Hercegovini imam vikendicu – kaže Monika, a bivši pelješki pomorac Ante Levanat koji je navegavo dugo na Atlantskoj, dodaje:- Ovdje kupujem plinske boce jer su samo 97, a u Hvatskoj 140 kuna. Ogromna razlika! Uz to, svaku kupovinu iskoristim i za posjet starih prijatelja.”

Gdje je jeftinije?

Cijene namirnica u Neumu su, u najboljem slučaju, istovjetne onima u Hrvatskoj.

Prvo zaposlenje politologinje Karle Ivanović iz Čakovca je recepcija hotela “Orka”. Ističe da je za sve ova sezona bolja od lanjske.

“Odrasla sam u Čakovcu a studirala u Zagrebu. Kako su se roditelji po umirovljenju preselili u Ljubuški, zbog korone sam došla kod njih dok se epidemija smiri. Došla sam tjedan dana uoči otvorenja Pelješkog mosta, radim i sretna sam. Imam smještaj i hranu, a iako su plaće manjoj nego u Hrvatskoj i ne prate inflaciju, uspjela sam nešto uštedjeti. Svima bih preporučila da kao i ja prihvati rad u BiH kako bi stekli nužno radno iskustvo. Ipak, želim raditi u struci, u Hvatskoj i EU. Hotel radi cijelu godinu, sad je mnogo gostiju iz Koreje, a u sezoni su bili iz Austrije, Njemačke, Grčke i Slovenije te BiH. Nakon izgradnje mosta manje je Albanaca, ali mislim da most na to ne utječe. Kao diljem Jadrana nakon sezone je slab društveni život te sam u slobodno vrijeme u kafićima, jednom tjedno odem doma”, kaže ona.

Pumpe skoro besposlene

Prije izgradnje Pelješkog mosta i najnovijih poskupljenja gorivo je u BiH bilo znatno jeftinije nego u Hrvatskoj. Uobičajeno je bilo da se skoro svi Dubrovčani koji putuju prema Splitu ili Zagrebu s gorivom opskrbe u Neumu. Nerijetko, mnogi su išli i samo zbog goriva te su na rezervoaru mogli uštedjeti 60-80 kuna. To vrijeme već je davna prošlost, što dokazuje i slika s benzinskih pumpi koje zjape prazne. Jedan od zaposlenika pumpe Ina Neum priznao je da su mnogi gorivo upravo kod njih kupovali i zbog osjećaja sigurnosti, uvjereni da Ina jamči čistije i kvalitetnije gorivo.

No, promet svih pumpi pao je za više od 50 posto, a cijene goriva sad su jednake s obje strane granice, dok su sad najčešći kupci domaći i oni iz pograničnih mjesta, piše Raport.ba

Povezani postovi

Rođene Zeničane jedan klik na Facebooku spojio nakon 57 godina

Jedan znatiželjni lijevi klik mišem na Facebookovu opciju "Poznaješ...

U RS-u četiri slučaja velikog kašlja, u FBiH ih nema: Ljekari upozoravaju na teške simptome i pozivaju na vakcinaciju

Nema novih prijaveljenih slučajeva velikog kašlja (hripavac, magareći kašalj,...

Selmo Cikotić proglašen krivim, dobio tri godine zatvora

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić osuđen...

U Hrvatskoj će biti izgrađena cesta kojom će se skratiti put od BiH do Makarske rivijere

U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan...