Centralna banka BiH: Inflacija će usporiti do 2024. godine, građane očekuje smanjenje lične potrošnje

/

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih varijabli za period 2022-2024. godine.

Kao ključne indikatore navode da u ovoj godini se očekuje rast realne ekonomske aktivnosti od 4,1 posto, što je za čak 1,34 procentna poena više od majske projekcije. Ovo je drugi krug projekcija u 2022. godini, te zbog toga postoji razlika u odnosu na projekcije iz maja.

U 2023. godini projicirana je realna stopa rasta BDP-a od 0,9 posto, dok je u 2024. godini pod pretpostavkom slabljenja ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih šokova, realni rast BDP-a projiciran na 1,0 posto.

Projicirana je inflacija od 14,4 posto u tekućoj godini, te usporavanje u naredne dvije godine. Međutim, ne očekujemo da će se inflacija vratiti na višegodišnji prosjek, zabilježen prije 2022. godine, u srednjem roku.

U ovom krugu projekcija naglašavamo da se ekonomija ne nalazi u klasičnom poslovnom ciklusu, te da su procijenjene vrijednosti realnog BDP-a, njegovih komponenti, i ostalih makroekonomskih varijabli, izložene izuzetno visokom stepenu neizvjesnosti, ističu iz CBBiH.

Povezani postovi

Pokušaj ubistva u BiH: Muškarac davio suprugu pa je izbo nožem

Tokom noći je u Višegradu došlo do pokušaja ubistva...

Zbog enormnih povećanja cijena ugrožena egzistencija građana

Dok potrošačka korpa u našoj zemlji i dalje raste,...

Nikad veći uvoz polovne garderobe u BiH

Uvoz polovne odjeće u Bosnu i Hercegovinu iz godine...

Viroza uzela maha: Čekaonice pune bolesne djece

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo povećan...