Gradonačelnik održao sastanak sa direktorima srednjih škola, predstavnicima roditelja i učenika

/

Gradonačelnik Hašim Mujanović održao je sastanak sa  direktorima zavidovićkih srednjih škola, predstavnicima Vijeća roditelja i predstavnicima učenika.

Sastanku je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Džeraldina Miličević. Prilikom susreta razgovaralo se o izraženom problemu prevoza učenika. Imajući u vidu trend poskupljenja na tržištu koji je prouzorkovao i povećanje troškova prevoza Gradonačelnik je izrazio spremnost da Grad Zavidovići, u skladu s finansijskim mogućnostima, sufinansira nabavku mjesečnih karata za sve učenike srednjih škola u Zavidovićima u saradnji s višim novima vlasti. U to ime upućen je i poziv kantonalnom Ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za održavanje sastanka s ciljem prevazilaženja ili ublažavanja navedenog problema.

Iako srednje škole nisu u nadležnosti Grada Zavidovića, za mjesec decembar tekuće godine, Grad Zavidovići finansirat će mjesečne karte za sve učenike srednjih škola u punom iznosu.

Gradonačelnik je izvijestio učesnike sastanka da je Gradska uprava u prethodnom periodu finansirala nabavku mjesečnih karata za preko stotinu učenika po prijedlozima direktora srednjih škola i predstavnika u mjesnim zajednicama kojima su data uputstva na koji način vršiti odabir učenika čiji roditelji nisu u mogućnosti finansirati kupovinu karata.

Naglašeno je da predstavnici određenih mjesnih zajednica nisu savjesno pristupili ovoj obavezi, te su predlagali učenike čiji roditelji su zaposleni ili se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, zanemarujući one učenike kojima je zaista potrebno obezbijediti besplatnu mjesečnu kartu.

Pored ovoga razgovarano je i o realizovanim projektima i dosadašnjoj saradnji srednjih škola u Zavidovićima i Gradske uprave Zavidovići, kao i mogućnostima unaprjeđenja saradnje u cilju stvaranja što kvalitetnijih uslova za školovanje srednjoškolaca, u onoj mjeri koliko to Gradska uprava može učiniti, u skladu sa svojim nadležnostima.

Gradonačelnik je istakao da je potrebna kvalitetnija međusobna saradnja srednjih škola i njihovih direktora, kao i veća otvorenost jednih prema drugima u smislu uvažavanja potreba i zajedničkog nastupa prema nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja problema s kojima se susreću.

Gradonačelnik Hašim Mujanović ističe da je veoma važno pomno pratiti učenike tokom njihovog školovanja, osluškivati njihove kreativne ideje, podržavati ih i podsticati da svoje znanje i zamisli provedu u djelo, na njihovo i na zadovoljstvo cjelokupne zajednice. U to ime inicirana je mogućnost osnivanja „Škole poduzetništva“ u kojoj će se mlade osobe, naši učenici, od rane mladosti moći uz stručnu pomoć usavršavati, a nakon završenog školovanja uploviti u poduzetničke vode i adekvatno odgovoriti izazovima.

Imajući u vidu značaj obrazovanja, sticanja znanja i razvijanju vještina Gradska uprava i Gradonačelnik su na raspolaganju, kako učenicima i njihovim roditeljima, tako i direktorima srednjih škola u Zavidovićima.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...