Radnicima plate bezobrazno niske a direktorima i šefovima bezobrazno visoke

/

Više od 3.700 zaposlenih u dva proizvodna preduzeća u „Elektroprivredi RS“ neće prekidati proizvodnju električne energije bar do 19. decembra, do kada je predviđeno da se postigne dogovor oko povećanja plata.

Ovo je za Srpskainfo izjavio Željko Tepavčević, predsjednik Sindikalnog odbora u Rudniku i Termoelektrani „Gacko“. U RiTE „Gacko“ zaposleno je 1.866 radnika.

Zaposleni u oba ova preduzeća traže povećanje cijene rada sa 150 na 170 KM ili da se plate povećaju za najmanje 15 odsto.

– Kod nas su plate bezobrazno niske i bezobrazno visoke. Oktobarska plata radnika na otkrivci uglja je 970 KM, a drugi mehaničar, tako mu se zove radno mjesto, je dobio 840 KM. Zaposleni na spremanju hrane u našem restoranu imaju platu manju od 700 KM. Prosječna plata je 1.350 KM, što pokazuje da ima dosta visokih plata. Taj jaz se mora smanjiti – objašnjava Tepavčević.

Željko Tepavčević

On kaže da je uprava RiTE „Gacko“ odmah odreagovala i juče imenovala tri svoja člana, dok je sindikalni odbor za pregovore imenovao pet članova. Još matično preduzeće ERS treba da imenuje svoje predstavnike u radnu grupu koja će do 19. decembra da analizira uvećanje koeficijenata i da usaglase prijedlog povećanja.

– Razgovarao sam i sa predsjednikom Sindikata RiTE „Ugljevik“ koji mi je rekao da su u istom kontekstu usaglasili stavove kako bi novi obračun plata krenuo od od 1. januara 2023. godine – kaže Tepavčević.

On dodaje da je stav Sindikata da povećanje treba da ide na uslove rada, a ne samo kroz osnovnu platu.

Zaposleni u RiTE „Gacko“ su prije sedam dana održali štrajk upozorenja tražeći povećanje plata.

Tada su najavili i mogućnost prekida proizvodnje ako uprava ne pristane na njihove zahtjeve.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da se zalaže za povećanje plata zaposlenih u svim sektorima, a ne samo u oblasti elektroprivrede.
– Mogu rasti plate zaposlenih u RiTE “Gacko” i to je stvar razgovora menadžmenta ERS i predstavnika sindikata ovog preduzeća, koji su potpisnici kolektivnog ugovora – ocijenio je Đokić.
On je rekao da treba imati u vidu ukupnu energetsku situaciju u RS i uslove u kojima rade radnici.

Izvor: crna-hronika

 

Povezani postovi

Mjesečna inflacija u RS u decembru 2022. godine -0,4%

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu...

Istražili smo: Gdje završi droga zaplijenjena u policijskim akcijama širom BiH

Posljednja zapljena 52 kilograma kokaina u Sarajevu samo je...

Traže i do deset godina zatvora za namještanje tendera

Ukoliko odgovorno lice u nekom pravnom licu u postupku...

Penzioneri će dobiti uvećane januarske penzije

Usvajanjem Budžeta FBiH za ovu godinu stekli su se...