U RS poskupljuje struja: Veći računi za one koji troše više od početka sljedeće godine

/

Regulatorna komisija za energetiku RS dala je zeleno svjetlo za prijedlog dokumenta koji predviđa uvođenje blok tarifa, kada je riječ o potrošnji struje za domaćinstva u RS, prema kojima će biti izmjena u iznosu na računima. 

U tom dokumentu navedeno je da se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj.

Predsjednik Komisije Vladislav Vladičić rekao je da je dokument usvojen i da ide na objavu u “Službenom glasniku”, nakon čega će stupiti na snagu.

Neće biti značajnijih razlika

Uvođenje blok tarifa definisano je prijedlogom Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korištenje distributivne mreže, koji je jučer usvojen na sjednici RERS-a.

– Računi za januar domaćinstvima stižu u februaru i neće se značajnije razlikovati u odnosu na ove za decembar, koji stižu u januaru. Neki će biti malo smanjeni, neki blago povećani. Sve zavisi od potrošnje električne energije – rekao je Vladičić za Glas Srpske.

On je dodao da će domaćinstva koja troše oko 400 do 500 kilovata struje imati nešto manje račune za struju, a oni koji troše više od 1.000 kilovata imat će veće račune za struju.

– Ali, neznatno je to i za jednu i drugu kategoriju. Nešto značajnije povećanje računa mogli bi imati oni koji troše više od 1.500 kilovata struje – naglasio je Vladičić

Udruženja potrošača negoduju

Poslodavci u RS postigli su dogovor sa “Elektroprivredom” da cijena struje sa 53 bude povećana na 65 eura po megavatu od iduće godine, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

Na uvođenje blok tarifa u RS negodovala su udruženja potrošača.

– Pa prije svega ovo je nepoštena poslovna praksa, a onda i diskriminacija građana. Znači ima tu više elemenata iz Zakona o zaštiti potrošača koji se krše. Ta blok tarifa nije predviđena zakonom – rekla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača “DON”.

Podsjetila je i na slučaj iz Srbije gdje je odluka o uvođenju zelene, plave i crvene tarifne zone osporena na Ustavnom sudu.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina dobila status pridruženog člana u Vijeću advokatskih komora Evrope

Bosna i Hercegovina dobila status pridruženog člana u Vijeću...

U tuzlanskim srednjim školama se uvodi program prevencije kockanja

Ovisnost o igrama na sreću ozbiljan je društveno-socijalni problem...

Potrošnja u RS za vrijeme “Crnog petka” pala za 33 posto u odnosu na prošlu godinu

Sudeći po gužvama u tržnim centrima proteklog vikenda, kada...

U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda

U prostorijama ASA Group, a na inicijativu Udruženja poslodavaca...