U BiH osnovano udruženje “Radnički pokret”, cilj je zaštita od poslodavaca

/

U Bosni i Hercegovini je registrovano udruženje građana “Radnički pokret”, koje za cilj ima zaštitu radnika i njihovih prava.

Udruženje je nastalo kao potreba za djelovanjem s ciljem zaštite radnika, a nakon što se i sama Facebook grupa u kojoj radnici traže pomoć, ispostavila korisnom.

“Krajnje je vrijeme da se stane u kraj oduzimanju i izrabljivanju radnika, radnih prava, radu od 48 sati sedmično sa jednim slobodnim danom, sa isparčanim godišnjim odmorom, oduzimanju godišnjeg odmora, računanju neradnih dana u godišnji odmor, kovertama koje poslodavac isto tako oduzme kada odemo na bolovanje, a nekima i kada odu na godišnji odmor, fizičkom i psihičkom izrabljivanju”, objavljeno je iz udruženja.

Predsjednik udruženja je Dražan Pejaković, koji je ranije kazao da je cilj ostvarivanje prava i povećanje standarda radnika.

“Ništa gore za radnika ne postoji nego kada se za svoja prava mora boriti sam, kada nema novca da plati advokata da ga posavjetuje ili da ga zastupa na sudu. Radnik više nije sam, udruženje ‘Radnički Pokret’ počinje sa radom, registrovano, i sve ostale pravne stvari će biti regulisane u par dana, kao i pristup udruženju putem uličnih akcija. Svaki član će imati besplatnu pravnu podršku od strane udruženja, gdje sa timom iz pravne službe tražimo najbrže i najpovoljnije rješenje za radnike”, navedeno je.

Kako ističu iz udruženja, u interesu im je da se prava radnika poštuju, a da će kao krajnju nuždu, u nedostatku dogovora, pokretati tužbe protiv poslodavaca.

“Pregovori sa poslodavcima, sklapanje tužbi, pravno zastupanje, pravno savjetovanje, borba za bolji položaj svih radnika naše zemlje je samo dio onoga što ćemo zajedno da napravimo. Jer upamtite jedno prava se ne dobijaju, prava se osvajaju. Reci STOP robovlasničkom sistemu i izrabljivanju radnika. Nemoj biti rob”, poručeno je.

Izvor: klix.ba

Povezani postovi

Građani FBiH će platiti i ceh loših menadžera u zdravstvu: Vlast nas zadužila za 200 miliona KM, bez obrazloženja

Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i...

Šest sindikata danas izlazi na ulice Banje Luke: Traže veće plaće

Sindikalne organizacije u RS danas izlaze na proteste. Oni...

Lista zemalja sa najvećom promjenom broja stanovnika, BiH na 16. mjestu

Globalna mreža "World of Statistics" objavila je listu država...

BiH visoko rangirana po organizovanom kriminalu u Evropi: Ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji...