3 razloga zbog kojih bi trebalo da jedete kivi

/

Kivi je osvježavajuće voće koje ima visoku nutritivnu vrijednost, jer je bogato vitaminima C i K, kalijumom, folatima i vlaknima.

On je pravi eliksir zdravlja i ljepote, zahvaljujući svom sadržaju vitamina i antioksidanta. Stručnjaci kažu da postoje brojni benefiti ove voćke, a mi smo za vas izdvojili tri.

  1. Dobar je za srce

Kivi štiti srce i arterije tako što utiče na bolju cirkulaciju, sprečava gomilanje triglicerida i tako smanjuje rizik od nastanka trombova. Kivi takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska, djelimično zahvaljujući smanjenju enzima koji konvertuje angiotenzin, piše “BBCgoodfood”.

  1. Jača imunitet

Plodovi kivija su izuzetno bogati hranljivim materijama koje podržavaju imunitet, uključujući vitamine C, E, K i folat, kao i karotenoide, vlakna i fitokemikalije. Studije sugerišu da sve ovo podržava imuni sistem i potencijalno smanje učestalost i težinu prehlada i simptoma sličnih gripu kod osjetljivih grupa kao što su stariji ljudi i djeca.

  1. Bogat antioksidantima

Kivi je bogat hranljivim materijama i fitokemikalijama koje imaju antioksidativna svojstva. Ove materije pomažu u smanjenju oksidativnog oštećenja i kao rezultat toga mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

(Telegraf)

 

Povezani postovi

Koliko porodica na hranu troši danas, koliko prije 14 godina godina, a koliko u SFRJ

Prosječna bh. porodica poslije svakog odlaska u sedmičnu nabavku...

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a...

Nermin Handžić demonstrirao zavidno nogometno umijeće

Mlada muzička zvijezda Nermin Handžić, nakon pobjede u „Zvezdama...

Moderni farmer: Inženjer radiologije pare uložio u farmu u BiH

Mladi diplomirani inženjer radiologije Ahmed Ohran prije nepune dvije...