Konačno se oglasio zavod o spornoj flaširanoj vodi: “Voda nije puno onečišćena, voda je malo onečišćena”

/

Konačno su se oglasili iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o flaširanoj vodi u kojoj su bile bakterije kojih nije smjelo biti. No, opet iz ovog zavoda nisu saopćili koje flaširane vode su zdravstveno sporne.

Kako su saopćili, provode ciljane preventivne monitoringe čija je zadaća utvrditi da li su proizvodi dostupni u prodaji u FBiH registrovani, da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu i da li su mikrobiološki ispravni.

“Zato je Zavod za javno zdravstvo FBiH proveo monitoring prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda za piće, uzorkovanih na području FBiH. Analizirana je mikrobiološka ispravnost kao i da li sastav odgovara deklaraciji na proizvodu te su obuhvaćene i vode koje ranije nisu bile na popisu priznatih izvorskih mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u Bosne i Hercegovine, što je preduslov za priznavanje voda u skladu s pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama”, dodaju.

Napomenuli su da su o rezultatima monitoringa 70 uzoraka različitih domaćih i uvoznih proizvođača voda 18. oktobra obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) kako bi se proveo, kako su istakli, pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama.

“O svemu tome Zavod za javno zdravstvo FBiH je u prisustvu glavnog federalnog zdravstvenog inspektora javnost obavijestio na konferenciji za novinare održanoj 17. novembra, predstavljajući rezultate monitoringa sa ciljem transparentnog informisanja javnosti o rezultatima svog rada”, konstatovali su.

Kako su naglasili, budući da ovo nije bila službena kontrola po zahtjevu nadležnih uprava za inspekcijske poslove, nisu ovlašteni da objave imena proizvođača voda, jer njihove ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove. No, podsjećamo, ranije su iz entitetske inspekcije saopćili da oni nisu nadležni da objave u kojim flaširanim vodama su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH uvjeravaju javnost da ne mora biti zabrinuta.

“Ono što možemo potvrditi je da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare jasno naglašeno. Sa žaljenjem konstatiramo da su aktivnosti Zavoda na monitoringu, čiji je jedini cilj bio pojačati institucionalni nadzor i spriječiti potencijalne neregularnosti u budućnosti, u javnosti izazvale zabrinutost, što nam nije bila namjera”, poručili su.

Zahvalili su federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove na saradnji i poduzetim mjerama, a građanima poručuju da mogu imati, kako su naveli, puno povjerenje u zakonitost rada, profesionalnost i stručnost odgovornih službi Zavoda za javno zdravstvo FBiH, čiji su zaposlenici “u potpunosti posvećeni zaštiti javnog zdravlja i koji će, bez obzira na poteškoće na koje nailaze, nastaviti sa preventivnim ciljanim monitorinzima koji su planirani u 2023”.

Također uvjeravaju da će o svim aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo FBiH institucije i javnost biti pravovremeno informisani, piše Klix. 

 

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...